IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойците на Пригожин спират "похода" на 200 км от Москва*

От Президентството на Беларус обявиха, че Лукашенко е преговарял с основателя на ЧВК "Вагнер", но не се уточнява какво са се разбрали

20:40 | 24.06.23 г. 34
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви в официално аудио съобщение, че колоната от „похода“ му към Москва е спряла на 200 км от града. Той посочва в съобщението си, че е „настъпил моментът, в който може да се лее кръв“, заради което колоните на неговата армия се разгръщат и се връщат в полевите лагери по план.

По-рано Президентството на Беларус обяви, че беларуският президент Александър Лукашенко се е договорил с Пригожин бойците на „Вагнер“ да не влизат в Москва, за да не се излага на риск гражданското население.

Нито от властта в Беларус, нито Пригожин казват повече за постигнатите договорки. За Лукашенко не е сигурно къде се намира, след като по-рано през деня се разпространи информация – все още непотвърдена, че той и семейството му са отлетели от Минск за Турция.

По-рано информационният сайт „Медуза“ съобщи, че и президентът на Русия Владимир Путин е преговарял с Евгений Пригожин, но не се е стигнало до резултати от разговорите.

Според съобщението на беларуското Президентство Лукашенко и Пригожин са се споразумели да не се допуска „кърваво клане“ на територията на Русия. Основателят на „Вагнер“ се е съгласил „да предприеме стъпки за деескалация на напрежението“.

От Беларус допълват, че има изготвен „изгоден и приемлив вариант“ с гаранции за сигурност на бойците от частната армия.

Според публикация на РИА Новости Лукашенко е информирал Путин за резултатите от преговорите с Пригожин. Според "Комерсант" Путин е благодарил на Лукашенко.

По-рано през деня Путин подписа закон, с който разрешава всеки, който не се подчини на въведеното на места военно положение с оглед на провеждаща се „антитерористична операция“, да бъде задържан за 30 дни, съобщава РИА Новости. В Москва на ключови места беше разположена военна техника в очакване на колоната от бойци на частната армия.

Бунтът на Пригожин и обявеният от него „поход“ към Москва изглежда изненада световните лидери. Армията на Пригожин обяви късно снощи, че контролира Ростов на Дон, а рано тази сутрин премина и през Воронеж. 

Междувременно от "Вагнер" обявиха, че започват подготовка за оттегляне от Ростов на Дон. Пригожин е наредил на бойците да се връщат в Украйна.

* Допълнена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 24.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

33
rate up comment 8 rate down comment 12
Solar Power
преди 10 месеца
Ммммм скоро не бях идвал тук .... относо се е напълнило с руски проксита.Инвестор така и не се научи как да ги банирва :)По темата ... войната ще си продължи още дълго дълго ... просто е изгодна за всички страни (без Русия и Украйна).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
А такаа, бързо тpoлът копейник с многото регистрации да цъка минуси, че положението стана напечено. :)))) Жалки копейнишки твари, неслучайно всичките сте озлобени лузъри в реалния живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 15 rate down comment 8
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Е, ти пък сега! Не си сериозен, нали? Шегуваш се! Те си взривиха Патоците, Кримския мост, потопиха си карабъла Масква, биха с дронове по Кремъл, а ти сега - три канавки изкопали, три хеликоптера свалили, стотина БТР-а разходили из Масква. Гледай по-космополитно - нали си професионален *наблюдател*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 34
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Дива радост при копейнишките слабоуми, че след като един "частник" е унизил армията накарал е джуджето и компания да бягат, свалил им половин дузина хеликоптери и самолет, се е смилил и приел куфарите. Жалка работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 16
khao
преди 10 месеца
До: Тъъъп007 но разбира се ти, знаеше всичко и беше спокоен...видях коментарите, разбирам въодушевлението... но не разбирам защо на копейките им омекна толко бързо и рязко.... 25к армия е нищо за втората армия в украйна, късиий ще си ошамари сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... нефелен ... тва ли е опорката ?! постановка ?! разкопаха магистралите , наредиха автобуси и камиони , минираха и затвориха мостове , напълниха с БТР-и красная площад , затвориха центъра на масква , управниците до един без изключения се изнесоха от масква ... ?! ... фащаш ли ква "държава" ти е могучая , щом свuнята пригожин може безнаказано да свали 3 хеликоптера и самальот и да си тръгне без обвинения ... а обикновен рассиян отива в сибир за вдигнат бял лист на площада ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 37
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Охоо, гледам копейниците си сменили пос-paните га-щи и отново на амбразурата. Вчера, таварищи, беше един прекрасен ден. Видя си Пyт-кин колко е "смел", видя се колко е изгнила пPacсия и колко царят е гол. Стигна се до кандърми, молби, куфарчета и обещания, аман-заман. Ноо имаше и друга приятна част - 6 хеликоптера и 1 самолет са чао, нефтобазата във Воронеж взривена и 15 opка пилоти на концерта на Кобзон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 20 rate down comment 7
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Да, за сметка на това някои пък се посссраха да пишат. Направо бяха в деллириумм. Един даже отвори бутилка Макалън за 50,000 лв. и още не е изтрезнял. Върни последните 10 теми, чети и умней. А ти добре, че си прескочи до село, че кой знае какви щеше да си ги наццвъкал, като влезете в хора с Търчилъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 21 rate down comment 12
Tikva007
преди 10 месеца
Както започва да се изяснява, май цялата операция беше за преброяване на гллуупаците. Не тукашните зелки и ушшаннки - те деббиллите си се броят сами ежедневно. В Киев (пак) да целуват ръце на MI-6, че ги спряха от това, което скочи да прави целият им отбор мозъци, както ги ръчкаше и наш Търчилъжи тук, че щяха да съкратят войната ударно. Сега ще наблюдаваме в Русия колко и кого са преброили, че май театрото беше повече за вътрешна употреба, а ако и уррките бяха скочили в чувала, щеше да е бонус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 19
khao
преди 10 месеца
До: SporqZaKef не те бива с анализите, видяхмо колко "познаваш" така че по добре си мълчи, копейко! :): Вчера до един бяхте млъкнали и напълнили ***... днес пак сте мъже! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още