IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойците на Пригожин спират "похода" на 200 км от Москва*

От Президентството на Беларус обявиха, че Лукашенко е преговарял с основателя на ЧВК "Вагнер", но не се уточнява какво са се разбрали

20:40 | 24.06.23 г. 34
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви в официално аудио съобщение, че колоната от „похода“ му към Москва е спряла на 200 км от града. Той посочва в съобщението си, че е „настъпил моментът, в който може да се лее кръв“, заради което колоните на неговата армия се разгръщат и се връщат в полевите лагери по план.

По-рано Президентството на Беларус обяви, че беларуският президент Александър Лукашенко се е договорил с Пригожин бойците на „Вагнер“ да не влизат в Москва, за да не се излага на риск гражданското население.

Нито от властта в Беларус, нито Пригожин казват повече за постигнатите договорки. За Лукашенко не е сигурно къде се намира, след като по-рано през деня се разпространи информация – все още непотвърдена, че той и семейството му са отлетели от Минск за Турция.

По-рано информационният сайт „Медуза“ съобщи, че и президентът на Русия Владимир Путин е преговарял с Евгений Пригожин, но не се е стигнало до резултати от разговорите.

Според съобщението на беларуското Президентство Лукашенко и Пригожин са се споразумели да не се допуска „кърваво клане“ на територията на Русия. Основателят на „Вагнер“ се е съгласил „да предприеме стъпки за деескалация на напрежението“.

От Беларус допълват, че има изготвен „изгоден и приемлив вариант“ с гаранции за сигурност на бойците от частната армия.

Според публикация на РИА Новости Лукашенко е информирал Путин за резултатите от преговорите с Пригожин. Според "Комерсант" Путин е благодарил на Лукашенко.

По-рано през деня Путин подписа закон, с който разрешава всеки, който не се подчини на въведеното на места военно положение с оглед на провеждаща се „антитерористична операция“, да бъде задържан за 30 дни, съобщава РИА Новости. В Москва на ключови места беше разположена военна техника в очакване на колоната от бойци на частната армия.

Бунтът на Пригожин и обявеният от него „поход“ към Москва изглежда изненада световните лидери. Армията на Пригожин обяви късно снощи, че контролира Ростов на Дон, а рано тази сутрин премина и през Воронеж. 

Междувременно от "Вагнер" обявиха, че започват подготовка за оттегляне от Ростов на Дон. Пригожин е наредил на бойците да се връщат в Украйна.

* Допълнена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 24.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

23
rate up comment 10 rate down comment 22
zelka007
преди 11 месеца
До: SporqZaKef ... имаш неква дълбоко погрешна преценка и поглед в/у нещата ... тази кална 1/8 от сушата никой не го интересува , нито блатните й обитатели ... те единствено трябва да си стоят на тяхната територия , ама квото искат да си правят там ... този изтъркан наратив за вразите дето дебнат трудолюбивият народец и ресурсите му и искат да окрадат най-мирната галактическа сила не ви ли омръзна да го влачите ?! къде се водят мирните операции на рассия ?! във всички държави около нея ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 12
SporqZaKef
преди 11 месеца
До: penmanСтига па и ти, моля ти са с твойте глупости. Тва се едно ония ооооллигуфрееени от БНО да тръгнат да превземат София с ловджийските пушки. Поемете дъх, помислете пък пишете комото искате. Пак, че натовците не се вързаха да се хвърлят на юруш на контра офанзива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 24
penman
преди 11 месеца
Нашенските путило.и.д.иоти пак са се активирали, след като бяха в тупик със събитията в империята на злото. Скоро *** ще бъде свален, а те на кого ще слугуват?! Разбира се на новия господар на Кремъл, безмозъчните същества нямат собствено мислене и позиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 22 rate down comment 13
SporqZaKef
преди 11 месеца
До: zelka007Ама Зелка, то на НАТОвците... тъй де там на тези с украински унофрми, за кво им е да ходат да мрът като мухи пикрай запорожие и херсон, като просто могат да тръгнат на север към Москва. Я го виж пригожин с няколко хиляди затворници за малко да ги превземе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 23
zelka007
преди 11 месеца
До: SporqZaKef ... ем нали и аз това казвам , цирк , а не държава ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 9
SporqZaKef
преди 11 месеца
До: zelka007И ти ли като Као, като няма какво да кабел излзиаш с 3 реда репертоар? Недей така, ниска топка е :) Беше цирка ден до пладне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 25
zelka007
преди 11 месеца
До: SporqZaKef ... ти нали само по икономиката беше или съм пропуснал нещо ... :))) ... не те ли кефят музикантите на свuнята пригожин ... ?! ... ама разкопаха магистралите и струпаха камиони и рейсове из центъра на масква , минираха моста на р.Ока ... дай нещо икономическо , с колко каймета се е откупил зануленият от свuнята ?! предположения ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 26
zelka007
преди 11 месеца
пълководеца на втората най-могъща , фръкна та не се виде къде и се откупи от пригожин с два чемодана с денги ... един с евра и един с гущери ... сигурно първият път е предлагал рубли и юани , ама е ударил на камък ... смешна и жалка картинка в най-мирната и безаналогова галактическа сила ... вчера над 50 крилати ракети + 3 герана/забрадени шахеди , всичко свалено без един "калибър" и една иранска фърчилка ... и рашибозука яде бой около Бахмут здраво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 25
zelka007
преди 11 месеца
До: Jorkata ... аха , вдигнаха гребена и се фанаха за клавиатурите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 10
corner
преди 11 месеца
До: SporqZaKefТо не е за шумящата публика , или за западните фантазии .Накараха ги да се хвърлят в битка и да не се назлъндисват .От вчера уж контраатакуват по - няколко направления .А че Пригожин стана любим герой на инфантилните мозъци за един ден , означава , че когато дойде време ще заобичат и Путин .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още