IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ускорява собственото си производство на боеприпаси

Освобождаването на командирите на "Азов" се приема негативно сред руските военни на фронтовата линия

08:12 | 10.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През юни Украйна е произвела повече артилерийски снаряди и мини, отколкото през цялата 2022 година. Разбира се, точният брой е тайна и всъщност тези данни са малко подвеждащи - през миналата година в страната бяха произведени много малко муниции, тъй като заводите бяха често обстрелвани от руските военни. Факт е обаче ускорението на процеса, разказва пред Bloomberg министърът на стратегическата индустрия на Украйна Олександър Камишин.

Той зае поста през март 2023 година, преди това преведе железопътната компания на Украйна през първите критични дни на войната, когато мрежата беше често обстрелвана от руските военни, а влаковете извозваха бежанци от окупираните територии и извършваше криитчни доставки за армията, пише агенцията.

Амбициите на Украйна са да върне своето място във военно-промишлената индустрия и страната да не зависи толкова от своите партньори за доставка на боеприпаси, а след войната - и да изнася оръжие. През 2021 година Украйна беше четвъртият по големина износител на оръжие в световен мащаб, но в следващите години производството западна и страната бързо изчерпа запасите си, след като беше нападната от Русия през миналия февруари.

Интересен факт е, че флагманът на руския Черноморски флот "Москва" беше произведен във военната корабостроителница в Миколаев. Крайцерът беше потопен през миналия април с противокорабната мина "Нептун", която е украинска разработка.

Камишин коментира, че първата задача е била увеличаване на производството на боеприпаси, тъй като липсата е най-съществена, но започва да се увеличава и производството на оръжие, сред които и противотанковата система "Стугна - П", която е разработка на военната корпорация "Луч".

Следващата цел е възстановяването на производството на танкове и бронирани машини, но това може да отнеме още между 3 и 6 месеца.

Украйна кани и чужди компании да помогнат за развитието на тази индустрия и до този момент две големи европейски компании - германската Rheinmetall и британската BAE Systems, вече представиха планове за инвестиции в Украйна. Rheinmetall даже създаде съвместно предприятие за ремонт и поддръжка на танкове.

Турската Baykar Tech също планира да изгради завод за производство на дронове в Украйна, където вече произвежда части за своите продукти.

Украйна продължава да напредва при Бахмут

Усилията на руснаците на фронта са съсредоточени в направленията Лиман, Бахмут, Авдеевка и Маринка, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в своя обзор за 501-я ден от войната. Атаките им са отблъснати, а украинците на свой ред настъпват в Запорожока и Харковска област. Изграждат се отбранителни постове в направлението Мелитопол и Бердянск, допълват от ВСУ в своята страница във Facebook.

Руски военни кореспонденти, приближени до Кремъл, потвърждават напредъка в западните части на Запорожката област. Те пишат, че украинците нападат руските позиции с малки групи и атакуват инфраструктура и складове, допълва Институтът за изучаване на войната (ISW). Анализаторите посочват, че към момента има умишлено забавяне на действията на украинските военни, за да бъде опазена техника и жива сила и цената за това е по-бавен териториален напредък.

Външните министри на Русия и Турция обсъдиха освобождаването на командирите на "Азов"

Турският министър на външните работи Хакан Фидан е позвънил на своя руски колега  Сергей Лавров и двамата са дискутирали ситуацията в Украйна, става ясно от съобщение на Министерството на външните работи на Русия. В него се отбелязва, че една от темите е била освобождаването на командирите на полка "Азов", но без повече подробности.

Преди ден говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че никой не е съобщил на руските власти за предстоящото освобождаване на петимата командири на различни военни части на защитаващи "Азовстал", сред които и ръководителят на "Азов" Денис Прокопенко и неговият заместник. Според  Москва пускането им в Украйна е нарушение на споразумението за освобождаване от руски плен през септември 2022 година.

Лавров и Фадин са дискутирали още и зърнената сделка, която изтича на 17 юли. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отбеляза в петък (7 юли) след срещата си с украинския си колега Володимир Зеленски, че ще покани Владимир Путин в Турция, за да обсъдят продължаването на споразумението с поне 3 месеца.

В някои кръгове в Русия освобождаването на петимата командири  от "Азовстал" са причина за остри критики към властта, пишат от ISW. Кремъл представи защитниците на металургичния завод като нацисти и освобождаването им още през септември 2022 година се смята за неизпълнение на заявката за "денацификация" на Украйна, заради която започна пълномащабната война през февруари 2022 година.

През миналата есен беше направен обмен на близо 200 украински пленници, сред които и много от предалите се през май защитници на "Азовстал" срещу проруския политик Виктор Медведчук, чиято дъщеря е кръщелница на Владимир Путин. Руски военни кореспонденти споделят, че новината за освобождаването на петимата се приема негативно сред участниците на фронтовата линия и разделя руското общество.

Насилствена паспортизация

Извършва се насилствена паспортизация в Луганска област - за медицинския персонал в град Старобелск са издадени руски лични карти с валидност 3 месеца. Украинските граждани са заплашени от депортация и изземване на имуществото, ако не се съгласят да вземат руските лични документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още