IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еквадор върви бързо по изпълнените с насилие стъпки на Колумбия и Мексико

Убийствата в южноамериканската страна са се увеличили четирикратно от 5,8 на 100 хил. души през 2018 г. до 26,7 на 100 хил. души миналата година

09:26 | 11.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/Jose Jacome
Снимка: EPA/Jose Jacome

Покушението срещу кандидат-президент направи още по-разпознаваема бързата трансформация на Еквадор в една от най-кръвопролитните страни в света.

Убийствата в южноамериканската страна са се увеличили четирикратно от 5,8 на 100 хил. души през 2018 г. до 26,7 на 100 хил. души миналата година, показват данни на аналитичния център Igarape Institute в Рио де Жанейро. Рязкото увеличение превърна някога спокойния Еквадор, където сега наркокартели се борят за контрол върху маршрути за трафик на кокаин към Европа и САЩ, в също толкова смъртоносно място като Мексико и Колумбия.

Броят на убийствата в Еквадор се увеличава по-бързо от където и да е било в региона. Графика: Bloomberg Броят на убийствата в Еквадор се увеличава по-бързо от където и да е било в региона. Графика: Bloomberg

„Еквадор отчита безпрецедентно ескалиране на смъртоносно насилие“, коментира Робърт Муга, съосновател на Igarape Institute. „Последният пик на убийствата се дължи на увеличена конкуренция между конкуриращите се банди за трафик на наркотици“, допълва той.

Фернандо Вилявисенсио, кандидат на президентските избори, насрочени за 20 август, бе застрелян в сряда, напускайки събитие в рамките на предизборната си кампания в столицата Кито. Шестима заподозрени са задържани, всички чужденци, а друг почина след престрелка със силите за сигурност.

Според няколко местни новинарски източника повечето задържани заподозрени са от Колумбия. Националността им е възможно да предизвика напрежение с Колумбия, която също се бори с разрастващата се търговия с кокаин и е критикувана от съседите си, че не прави достатъчно за спиране на масовата миграция в региона.

Колумбийски граждани бяха свързани и с убийството на президента на Хаити Жовенел Мойс през 2021 г. Колумбийският президент Густаво Петро бе сред първите световни лидери, изказали съболезнования за смъртта на Вилявисенсио.

Държавният глава на Еквадор Гилермо Ласо обяви 60-дневно извънредно положение и разположи войски на територията на страната – тактика, която така и не успя да ограничи ръста на убийствата в миналото.

Насилието започна да се простира към политическия ешелон още преди убийството на Вилявисенсио. През май на косъм успя да се спаси при опит за покушение кмет. Градски съветник бе убит през юни. Миналия месец кмет и кандидат-конгресмен бяха застреляни при два отделни инцидента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още