IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Срещата на Г-20 потвърди изолацията на Русия

Срещата в Делхи приключи с предаването на председателството на Бразилия следващата година

16:14 | 10.09.23 г. 7
Френският президент Еманюел Макрон говори на пресконференция в рамките на срещата на Г-20. Снимка: EPA/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон говори на пресконференция в рамките на срещата на Г-20. Снимка: EPA/БГНЕС

Срещата на върха на Г-20 в Делхи приключи в неделя, като Индия предаде председателството на Бразилия, а САЩ и Русия изразиха задоволство от консенсуса, който не осъди войната на Москва в Украйна, но призова страните членки да избягват употребата на сила, предава Ройтерс.

Индийският премиер Нарендра Моди поиска от лидерите на групата да проведат виртуална среща през ноември, за да направят преглед на предложените политики и цели, които бяха обявени през уикенда.

„Наша отговорност е да погледнем направените предложения, за да видим как може да бъде ускорен напредъкът“, заяви той в комюнике.

В събота групата одобри декларацията на лидерите, която се въздържа да осъди Русия за войната, но изтъкна човешкото страдание, което е причинил конфликтът и призова всички страни да не използват сила за завземане на територия.

Консенсусът беше изненада. В седмиците до срещата на върха различните възгледи за войната заплашиха да извадят от релси срещата, а западните страни поискаха държавите членки да разкритикуват Москва за нашествието. Русия съобщи, че ще блокира всяка резолюция, която не отразява нейната позиция.

Външният министър Сергей Лавров, който е ръководител на руската делегация, заяви, че срещата на върха е била успех за Индия и за глобалния юг – групата на развиващите се страни.

Позицията на глобалния юг в разговорите предотврати възможността дневният ред на Г-20 да бъде помрачен от Украйна, заяви Лавров на пресконференция. „Индия наистина консолидира страните членки на Г-20 от глобалния юг“, допълни той.

Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан каза, че срещата на върха „свърши много добра работа в защитата на принципа, че държавите не могат да използват сила в стремеж към  териториални придобивки или да нарушават териториалната цялост и суверенитет или политическата независимост на други страни“.

Германия и Великобритания също изразиха задоволство от резолюцията, но Украйна съобщи, че в нея „няма повод за гордост“.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в неделя, че Г-20, която беше създадена, за да разрешава международни икономически проблеми, не е непременно мястото, където да се очаква дипломатически напредък за войната в Украйна.

Той обаче допълни, че декларацията от Г-20 не е дипломатическа победа за Русия. „Г-20 потвърждава отново изолацията на Русия. Днес огромно мнозинство от страни членки на Г-20 осъди войната в Украйна и последиците от нея“, каза Макрон на пресконференция след церемонията по закриването на срещата на върха.

„Нашествието на Русия в Украйна е нещо, което може да разтърси основата на сътрудничеството в Г-20“, коментира японският премиер Фумио Кишида. „Това също така оказва голямо въздействие върху световната икономика чрез такива развития като продължаващи ръстове на цените на храните и на енергията“, допълни той.

На срещата на върха Африканският съюз, който включва 55 страни членки също беше приет като постоянен член, показвайки включването в блока на повече развиващи се страни.

Относно притесненията за продоволствената сигурност Лавров заяви, че Русия ще се върне в Черноморската сделка, която позволява износ на украинско зърно, ако исканията на Москва бъдат изпълнени. Русия се оттегли от споразумението през юли с мотива, че не са били изпълнени исканият ѝ за задействане на паралелно споразумение, смекчаващо правилата за износа на собствените ѝ храни и изкуствени торове.

Документът от срещата на върха призова за безопасен приток на зърно, храни и изкуствени торове както от Украйна, така и от Русия.

Русия, Украйна и Турция ще продължат да обсъждат зърнената сделка, каза турският президент Реджеп Ердоган и допълни, че съживяването на споразумението не е „безнадеждно“.

В неделя световните лидери, включително американският президент Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, британският премиер Риши Сунак, френският президент Еманюел Макрон и японският премиер Фумио Кишида, посетиха мемориала на героя за независимостта на Индия Махатма Ганди.

По-късно Байдън замина за Виетнам и пропусна последната сесия от срещата на върха. Белият дом съобщи, че няма информация той да е разговарял с Лавров или с китайския премиер Ли Цян, които ръководеха делегациите на страните си на срещата.

Китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин я пропуснаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 да, в твоята реалност... там ватттенките са супер-галактическа сила! Като го подкрепиха, що не дойде късия на срещата? Ае направи бърз аналЛиз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 7 месеца
* Макрон: Срещата на Г-20 потвърди изолацията на Русия* - Крещящо невярно и нелепо твърдение на обиден комплексар. Реално всички държави извън Г7 подкрепиха пряко или косвено Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още