IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на София тази година ще бъде 2,5 млрд. лв.

Столичният общински съвет прие бюджета на Столичната община за 2023 г.

15:34 | 14.09.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на Столичната община за 2023 година с 33 гласа "за", 18 "против" и трима "въздържал се", съобщава БТА.

Финансовата рамка е в размер на 2,55 млрд. лв., с близо 30 млн. лв. повече от 2022 година. Бюджетът на столицата бе приет с гласовете на ГЕРБ-СДС, "Патриоти за София" и един глас от "Демократична България“.

Бюджетът е със срок на действие до февруари или март догодина с очакване следващият състав на Общинския съвет да изработи и приеме нов.

"Първият бюджет, който подготвих като кмет през 2010 г., беше за 1,2 млрд. лева. Сега оставям бюджет, който е два пъти по-голям", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

В бюджета с 9,5 млн. лв. се завишава приходната част и с 13,3 млн. лв. разходната част.

Средствата за инвестиции са малко над 670 млн. лв., като от тях 323 млн. лв., или около 48%, са от собствените приходи на общината. Около 44%, или 295, 6 млн. лв., са средствата, защитени по европейски програми за конкретни обекти. Около 8% са целевите средства от държавния бюджет за инвестиции в София, каза столичният кмет.

Във финансовата рамка са заложени в най-голям дял средства за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди, за изграждането на 100 км канализация в 12 квартала на града, за изграждане на линии на метрото, за строеж на детски градини и ясли, за зелени проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още