IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община внася проект на бюджет за 2023 г. в размер на 2,5 млрд. лв.

С най-голям дял са средствата за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди

14:47 | 21.08.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи параметрите на бюджета на общината за 2023 г. на стойност 2,5 млрд. лева. Проектобюджетът ще бъде внесен в Столичния общински съвет (СОС) днес. До края на месеца ще бъде организирано обществено обсъждане, а през септември предстои той да бъде гласуван. 

„Това е бюджет, по който ще продължи да работи моят екип, но ще започне работа и следващият кмет с неговия екип“, каза на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. „Заради липсата на държавен бюджет общините не можехме да приемем бюджет в началото на годината. Това наложи да разработим инвестиционни програми, за да не спираме инвестициите в градовете“, посочи Фандъкова.

В проектобюджета за 2023 г. са заложени приходи от около 930 млн. лева.

„Средствата за инвестиции в настоящия бюджет са малко над 670 млн лева. От тях около 48% са от собствените приходи на общината. Около 44% са средствата, защитени по европейски програми за конкретни обекти. Около 8% са целевите средства от държавния бюджет за инвестиции в София“, каза кметът.

Изграждане и ремонт на пътна инфраструктура

„Най-голям дял са средствата за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди. Около 200 млн. лева са предвидени за изграждане на 16 нови улици и булеварди, както и за основен ремонт на 36 улици, булеварди и мостове в различни райони на града“, обяви кметът.

Най-големият стратегически заложен обект е изграждането на т. нар. трети градски ринг, включващ булевардите „Филип Кутев“ и „Тодор Каблешков“. Сред другите приоритети са продължаващото изграждане на „Ломско шосе“, връзката на града със Северната скоростна тангента, както и пробивът на бул. „Рожен“, посочи Фандъкова. Тя припомни, че част от обектите вече са завършени, сред които тунелът в квартал „Люлин“. 

До 15 септември се очаква да бъде отворен за автомобили участъкът през „Княжево“, където се реконструира трамвайната линия, а през есента да приключи и самата реконструкция на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“. 

Изграждането на близо 100 километра канализация в 12 квартала са вторият по обем инвестиции, които възлизат на 104,5 млн. лева, каза градоначълникът. 69 млн. лева от тях са безвъзмездни средства по Оперативна програма „Околна среда“.  

Нови линии на метрото

„Общо 79 млн. лева са средствата, които инвестираме за изграждането на три километра ново метро - от квартал „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“. За съжаление, в момента коментираме темата за индексациите на този обект. Той се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост, където не са заложени средства за индексации“, уточни Фандъкова. Предстои и среща с финансовия министър Асен Василев, за да не се стигне до загуба на средства. 

„Имаме готовност да започнем изграждане на шест километра ново метро през „Слатина“, веднага след решение на съда. Там няколко граждани обжалват плана, надявам се след решението на съда да започнем, защото имаме избран изпълнител“, допълни Фандъкова. 

Детски градини и училища

„В строителството на детски градини и училища инвестираме близо 60 млн. лева. Това почти изцяло са собствени средства на общината, с които финансираме строителството на 45 нови сгради на детски градини и детски ясли, както и на едно ново училище в „Манастирски ливади“, обяви кметът. По думите ѝ още около 20 млн. лева ще бъдат отделени за ремонти на детски градини и училища, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“. 

Малко над 5 млн. лева са предвидени за изграждане и ремонт на детски площадки.

Зелени проекти

Зелените проекти са друг акцент в бюджета на София. Фандъкова даде за пример реновирането на междублокови пространства, подмяната на отоплителните уреди, развиване на мощностите на завода за преработка на отпадъците и други. 

На 29 август Столична община организира обществено обсъждане на проектобюджета на София за 2023 г., каза заместник-кметът Дончо Барбалов. Ще бъде обсъдено публично и изпълнението на бюджета на общината за 2022 г.  

Той припомни, че бюджетът на София за 2022 г. е бил в размер на 2,1 млрд. лева, а делегираните дейности са били 766 млн. лв. Барбалов обясни, че сумите са по-големи за 2023 г. поради увеличението на заплатите в държавния бюджет, както и допълнително отделените средства за градски транспорт на София.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още