IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценностите трябва да имат приоритет в отношенията на Запада с Индия

Предполагаемата роля на Ню Делхи в убийство на канадска територия не трябва да бъде замитана

19:50 | 28.09.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Моди и Трюдо. Снимка: Bloomberg
Моди и Трюдо. Снимка: Bloomberg

Нито едно западно правителство не иска сблъсък с Индия - страната се разглежда като пазара на бъдещето и основна противотежест на Китай, пише Financial Times в редакционен коментар. От Вашингтон до Канбера и от Токио до Лондон, Индия на Нарендра Моди е приветствана като важен партньор. Но обвиненията, че страната може да е спонсорирала убийството на сикхски лидер на канадска територия не трябва да се замитат под килима,, посочва още изданието.

В публикацията се посочва, че първото нещо, което трябва да се установи, е какво се е случило и едва тогава трябва да се обмисли подходящото действие. Индийските твърдения, че Канада и Обединеното кралство са твърде меки към сикхските сепаратисти, също заслужават изслушване като част от този процес.

Дилемата излезе на преден план миналия понеделник (18 септември), когато министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо каза, че канадското разузнаване има „достоверни твърдения“, че индийски агенти са участвали в убийството на сикхски сепаратист във Ванкувър през юни. Индия отхвърли обвиненията като "абсурдни". Впоследствие стана ясно, че президентът на САЩ Джо Байдън и други западни лидери са изразили загриженост относно тези твърдения насаме пред индийския премиер Моди на срещата на Г-20 този месец.

Ако обвиненията се потвърдят, те ще подчертаят цената на, ако не и моралната заплаха от, подхода на Америка и нейните съюзници през последните години за омаловажаване на въпросителните относно интегритета на Моди, се казва още в коментара.

Финансовото издание е категорично, че в продължение на почти десетилетие на хиндуисткия националистически лидер беше отказвана американска виза заради „сериозни нарушения на религиозната свобода“ в страната му – препратка към предполагаемия му неуспех да спре насилието в общностите, когато беше главен министър на щата Гуджарат. Но откакто встъпи в длъжност преди девет години, той е все по-топло приеман: по-рано тази година имаше официални визити в Париж и Вашингтон. Моди се смята за ключов азиатски съюзник в момент, когато Вашингтон и Пекин са отчуждени.

През последните години всички западни опасения бяха потулвани. Но, както е отбелязал един мъдър западен политик, ако си затваряте очите за нещо, вие си подготвяте неприятна изненада, пише FT. 

"Ще бъде изкушаващо за западните дипломати да твърдят, че най-добрият подход ще бъде да ограничат отговора си до общи изявления на безпокойство", отбелязват още авторите на коментара. Според тях обяснението на Запада ще бъде, че работещите отношения с правителството на Моди са от първостепенно значение и че дори индийското съучастие в убийството през юни да бъде потвърдено, след година или повече на леко охлаждане на официалния език - в идеалния случай без никакви държавни посещения в двете посоки - нормалните отношения може да се възобновят.

Поддръжниците на тази позиция ще цитират като аналогия цикъла на отношенията със Саудитска Арабия след убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти в Истанбул през 2018 г., припомня FT. Подробностите за убийството в саудитското консулство бяха толкова ясни и шокиращи, че Вашингтон беше принуден да надигне глас и да се дистанцира от стария си съюзник Рияд. Но тази фаза не продължи дълго и сега Саудитска Арабия е упорито ухажвана от западните правителства и инвеститори, сякаш нищо не се е случило.

Това е разбираем аргумент предвид геополитическия контекст. Но ако индийското правителство наистина е замесено в убийството, тогава преструването на Запада, че нищо не се е случило само ще насърчи Ню Делхи да мисли, че може да действа безнаказано, предупреждава Financial Times. Това също така ще подсили аргумента на Пекин и Москва, че Западът е крайно лицемерен – убеждение, което е в основата на безразличието на голяма част от развиващия се свят към молбите на Запада за подкрепа към Украйна.

Външната политика може да бъде много объркана. Но понякога ценностите трябва да имат предимство. Случаят е именно такъв. Надлежният съдебен процес трябва да продължи. Канада трябва да оповести всички доказателства, които има, за да подкрепи твърденията си - и да се противопостави на аргументите на онези, които намекват, че въпросът е най-добре да се замете. Тогава ще зависи от западните демокрации да решат как да продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 5 месеца
Естествено ценности които цивилизованият Запад защитава са като "Парад гордости" Транс гени паради , еднополовите бракове това са ценности за тях и Индия трябва да ги приема също. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Tikva007
преди 6 месеца
А колкото до ценностите специално на лицето Трюдо, цял свят можа на живо да им се наслади наскоро в канадския парламент, където докара оцелял украински есесовец и му организира честване и овации като на император, а после се скри като мишка от огромния международен скандал и остави шефа на парламента да му бърше гоовнната с оставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Tikva007
преди 6 месеца
*Външната политика може да бъде много объркана. Но понякога ценностите трябва да имат предимство. * - Да. Понякога. И според зависи. Такива са ценностите за ценностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 6 месеца
Шшш. алоуу..Бхарат се нарича бе.Ква Индия, кви 5 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 6 месеца
До: cyclop айде и тоя удари на късо..... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 6 месеца
НЕКОВ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ ТРЯБВА ЛИ БЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още