IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще получи артилерийски снаряди от "Хизбула"?

Австралия ще предостави на Украйна комплекси за унищожаване на дронове, за да може Киев да пести скъпите муниции за ПВО

07:50 | 03.10.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кувейтското издание Al Jarida съобщава за споразумение между Иран и Русия, по силата на което Москва ще получи оръжия от базираната в Ливан партия "Хизбула", които да използва в Украйна, както и за бунтовници в Сирия, които се бият срещу силите, оглавявани от САЩ в Източна Сирия. В замяна на оръжията за Украйна Русия ще помогне в транспортирането на въоръжение за Сирия.

От Института за изучаване на войната (ISW) съобщават в своя обзор за отношенията между Иран и Русия, че не може да потвърди тази информация, но тя съвпада с предишни техни заключения, че Русия разчита на Техеран не само за дронове, но и вече за различни муниции - в средата на септември Министерството на отбраната на страната показа видео с предаването на 122 мм ракети "Град", произведени от Иран, на десантчици, които участват в военните действия в Украйна.

"Хизбула", която е обявена за терористична организация от ЕС през 2017 година, поддържа голям запас от различни артилерийски снаряди, които може да предостави на Русия. Москва ускори производството на артилерийски снаряди на фона на липсата им на фронтовата линия, но заради бързото производство, качеството им се влоши, допълват военните анализатори.

Ако това споразумение бъде потвърдено, то може да влоши отношенията между Москва и Израел, който исторически разчита, че Русия ограничава дейността на Иран в Сирия.

Самолет-амфибия Бе-12 "Чайка". Снимка: Министерство на отбраната на Русия Самолет-амфибия Бе-12 "Чайка". Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Самолет-амфибия от 50-те години ще защитава руските позиции в Черно море

Разработка на съветския военно-промишлен комплекс от 50-те години на миналия век - самолет-амфибия Бе-12 "Чайка", ще подкрепя руските позиции в Черно море, пише британското военно разузнаване в своя профил в Х (Twitter). Самолетът има ключова роля във военновъздушната част на Черноморския флот.

Въздушните части на Черноморския флот са разположени в Севастопол (на окупирания от 2014 година Крим) и в Новоросийск. През последните седмици те се използват все по-активно от Русия, която опитва да защити северозападните части на Черно море. Самолетите се използват за ранно установяване на дронове, които се движат под водата.

Украйна получава нова военна помощ, включително комплекси за унищожаване на дронове

Украйна ще получи 10 комплекса Slinger от австралийския производител Electro Optic Systems, които са предназначени за унищожаване на дронове. В момента украинските ВВС се справят успешно с атаките с дронове - според статистиката през септември са унищожени почти 80% от всички изстреляни от Русия дронове. Проблемът е, че за целта се използват много скъпи муниции - за системите Patriot, SAMP/T, NASAMS и IRIS-T, а себестойността на дроновете от своя страна е много ниска.

Очакванията са, че комплексите ще пристигнат в Украйна до края на годината в пакет с военна помощ от САЩ, се казва в изявление от компанията, цитирано от ABC.

Украйна получава и нов пакет помощ от Германия, в които са включени средства за осигуряване на комуникацията, като например близо 100 терминала за сателитна връзка и 239 криптофона. В пакета влизат още боеприпаси за гранатомети, вседеходи и автомобили за защита на границата.

Турция пък обмисля дали да предостави дрон, който може да носи крилати ракети или управляеми авиобомби, става ясно от интервю на един от ръководителите на компанията Baykar Халук Байрактар пред "Свободна Европа". Става въпрос за разработката Bayraktar Akinci, който е на въоръжение в турската армия от 2021 година. Двигателят на тези дронове е украинско производство.

Атака с дронове блокира производството на руските ракети Х-59

Украинското военно разузнаване (ГУР) потвърди в пост в своята страница във Facebook, че на 1 октомври атака с дронове е спряла работата на авиозавода в Смоленска област, в който се произвеждат ракетите Х-59 "Овод". Тези дозвукови ракети са съветска разработка от 70-те години и са едни от най-често използваните на фронта в Украйна.

Далекобойността на Х-59 в зависимост от модификацията е до 280 километра, уточняват още от ГУР и допълват, че тези ракети се използват много често за обстрел в Черниговска, Сумска, Харковска, Днипропетровска, Запорожка и Херсонска област.

Заводът е бил атакуван с четири дрона, от които три са постигнали целта си.

В нощта срещу 3 октомври Русия извърши нова масова атака срещу Украйна, изстрелвайки 31 бойни дрона и крилата ракета "Искандер - К", съобщават от ВВС на Украйна. Унищожени са 29 дрона и ракетата, допълват оттам.

Русия сменя ръководителя на операцията край Бахмут

Руски военни кореспонденти съобщават за смяната на ръководителя на операцията край Бахмут ген. Андрей Сичевой заради слаби резултати. В своя отчет за 586-я ден от началото на войната Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава за продължаващи свои нападателни действия към Мелитопол и Бахмут, макар и ситуацията да остава много сложна. През изминалото денонощие интензивността на боевете се увеличава - има данни за 38 директни сблъсъка на двете воюващи армии, но спрямо предходните дни намаляват обстрелите - 47 авиационни и 27 артилерийски и минометни обстрела.

В източното направление са отблъснати атаки край Лиман, Авдиевка, Маринка и Бахмут, където руснаците отново опитват да си върнат контрола над Андриевка. В Купянск отново няма опити за руски атаки, но се извършва масиран артилерийски обстрел над населените места и позиции на украинските военни в района.

От ISW съобщават за напредък на украинците край Новомайорско (на 18 км от Велико Новосилка) в направлението към Мелитопол. Геолокализирани кадри потвърждават, че украинците са върнали контрола върху система от окопи край Роботине, за които в предишния ден имаше съобщения, че са в руски ръце.

Държавният департамент критикува решението на Конгреса за помощта за Украйна

Държавният департамент на САЩ е разочарован от решението на Конгреса за помощта за Украйна - тя не беше включена в бюджета, но пакети с подкрепа могат да бъдат отделно разглеждани и одобрявани от институцията. Животът на прекалено много хора зависи от помощта, която отпуска САЩ за Украйна, каза и президентът Джо Байдън и изрази своята увереност, че помощта ще продължи и средствата ще бъдат увеличени, допълва CNN.

Киев получи и "историческа" подкрепа от външните министри на ЕС, които за първи път проведоха заседание извън страна от общността. Върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел пък беше категоричен, че подкрепата на ЕС не зависи от краткосрочното придвижване на украинските военни по фронтовата линия.

Украйна премахна и унгарската банка OTP от списъка със "спонсорите на войната" в опит да преодолее унгарското вето върху пакет с военна помощ от ЕС на стойност 500 млн. евро. Банката, която е собственик на "Банка ДСК", влезе в черния списък на Киев през пролетта, тъй като отказа да прекрати дейността си в Русия и дори участва в програми на руското правителство за нисколихвени кредити на участвалите във военните действия в Украйна. Тогава Будапеща заплаши, че ще блокира средствата за Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 8
andy
преди 6 месеца
До: khaoУмен, ти не слушаш даже и каналите на любимите си нацисто-фашисти. Виж им рекламите. Поне това могат да правят! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 6 месеца
До: andy Тия бременните и 16 годишните Орккааа ги изби още миналата година, сега вече са немци и поляци... чети тия опорки, тъъъпак! Защо ти ги пращаме???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
andy
преди 6 месеца
До: Lemon'sФашисти за Нацисти! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 8
andy
преди 6 месеца
От 01.10.2023, укронацистите ще пращат в месомелачката вече и жени от 18 до 60 и младежи от 18 до 20 години. Това са им заповядали вампирите от БлякРок и другите господари. За салама е нужна прясна мръвка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 19
zelka007
преди 6 месеца
До: Tikva007 ... а ти не си мръднал и на милиметър от реториката , тезите , и темите на "отегчените от партийната задача" ... громиш империализЪма , славиш матушката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 16
khao
преди 6 месеца
До: Tikva007 еййййй, ей... ей какъв удар... ей сега обърнахте войната, нали! :D:D нацитата без американска помощ, която и без другото унищожавата още на границата! Вие с нови снаряди от хизбула по религиозна линия! ... Да броя ли руската армия за загряла....или да почакам до следващото лято?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 19
Tikva007
преди 6 месеца
Иначе от цялата статия, напомняща на това, което произвеждаха отегчените от партийната задача да възхваляват социалистическото строителство и да клеймят загниващия империализъм български журналисти от времето на презрелия социализъм, единственото съществено нещо е това: *Държавният департамент на САЩ е разочарован от решението на Конгреса за помощта за Украйна - тя не беше включена в бюджета*, защото бележи началото на политически процес в САЩ, който може да промени брутално хода на войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Хахаа, помощ за православните от братска ислямистка организация. Тия пияници колко са "християни" се разбра отдавна, откакто москалските попове ръсеха и благославяха ракетите "Сатана".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 20
Tikva007
преди 6 месеца
До: evlogi: А ако не е вярно, възвишение ли ще бъде? Еверест? Много станахте доверчиви това тукашните инвестори. Утре със същата наслада ще обллижете и новината на сенегалското издание Lapay Bahura, че Русия ще внася патрони за АК от Боко Харам. На някого много му се ще да отпуши израелските доставки за Киев, но го прави за кинти. Вие го лаппате от любов към спорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 19
Lemon's
преди 6 месеца
Терористична организациа за терористична държава...хахахаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още