IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е използвала рекорден брой бойни дронове срещу Украйна през септември

Украйна трябва да се бори, за да задържи подкрепата на Запада

07:50 | 02.10.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През септември Русия е използвала 503 бойни дрона Shahed за атака срещу Украйна, показва справка в статистиката на Военновъздушните сили на Украйна. Броят е рекорден - досега най-големият брой дронове беше регистриран през май - 413, и след това интензивността на обстрелите намаля.

Сред основните цели и през септември бяха пристанищната инфраструктура на Одеса, Измаил и Рени.

Украинската противовъздушна отбрана е успяла да унищожи 396 от дроновете, или почти 79% успеваемост.

Най-масираните обстрели са на 13 и 28 септември, когато срещу Украйна са изстреляни по 44 дрона. И в двата дни процентът на унищожените дронове надхвърля 70.

От данните е видно, че най-масовата ракетна атака на Русия срещу Украйна през септември е на 21-и, когато са изстреляни 43 крилати ракети от типа Х-101, Х-555 и Х-55. От тях са унищожени 36. Няколко дни по-късно - на 25 септември, пък е извършена една от малкото комбинирани масови атаки в последните седмици - с 19 безпилотни летателни средства Shahed и 11 ракети "Калибър". Тогава украинските ВВС успяха да унищожат всички дронове и ракети.

Русия осъзна значението на дроновете и започна да ги използва масово в Украйна от началото на 2023 година, коментира в началото на септември ръководителят на военното разузнаване ген. Кирило Буданов по време на Ялтенския икономически форум. Той призна, че Русия се учи и до голяма степен копира тактиката на украинските военни - сега все по-често използва малки щурмови групи с няколко бронирани машини и танкове.

В нощта срещу 2 октомври отново има атаки с дронове в различни части на Украйна. От ВВС уточниха, че са изстреляни 7 дрона, от които ПВО е унищожила 4. Под обстрел са били Херсонска и Миколаевска област, както и град Кривой Рих.

Русия опитва да си върне позиции

Русия се опитва да си възстанови изгубени в течение на контраофанзивата позиции и по южния, и по източния форнт. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна по повод 585-я ден от пълномащабната война отбелязват увеличаване на интензивността на бойните действия с почти 40 директни бойни сблъсъка. През последните дни броят им се движеше средно около 20-25. Има съобщения за отбити акати около наскоро освободената Андриевка (около Бахмут). Военните съобщават още за отбити атаки в направленията Лиман, Маринка и Авдиевка. В направлението Купянск руските военни извършват артилерийски и обстрел с минохвъргачки по населените места. 

Продължава настъплението в направлението към Мелитопол. От Института за изучаване на войната пишат за руска контраатака около Роботине (на южния фронт). Ситуацията в този регион е много динамична и геолокализирани данни показват, че някои такситечски позиции - особено системите от окопи около пътя Роботине - Токмак, непрекъснато променят "собствениците"  си.

Завръщането на ЧВК "Вагнер" в Украйна може и да е от съществено значение

Статутът на ЧВК "Вагнер" в Украйна на този етап остава неясен и може и да има съществено значение за хода на бойните действия, пише още ISW. Военните анализатори бяха писали преди дни, че едва ли разкъсани военни части от наемнците на Пригожин ще се отразят на хода на военните действия, но анализирайки последната публична информация отбелязват, че това заключение търпи промяна.

От института се позовават на коментарите на руския президент Владимир Путин, който съобщи, че е поръчал на един от командирите на ЧВК "Вагнер" Андрей Трошев, който се присъедини към Министерството на отбраната на Русия, да сформира нови доброволчески отряди, които да бъдат използвани основно в Украйна. Някои от "вагнеровците" реагираха негативно на тази информация.

В същото време военни кореспонденти, приближени към наемниците съобщават, че наследникът на Пригожин - синът му Павел, е поел управлението на военната компания и води преговори с Росгвардия за присъединяването ѝ към Украйна. Наемниците няма да подписват договор с Министерството на отбраната, каквато заповед беше дал министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу през юни, и вероятно ще се включат към Росгвардия като отделна бойна единица, запазвайки своята структура на управление.

Украйна трябва да се бори да запази подкрепата на Запада

Все по-явно става, че Украйна ще трябва да се бори, за да задържи подкрепата на Запада. Изборите в Словакия върнаха проруската партия на бившия премиер Роберт Фицо, чиято предизборна кампания мина под знака на прекратяването на военната помощ за Украйна.Словашката лява партия обаче не можа да си осигури мнозинство, печелейки 42 места в 150-местния словашки парламент.

Фицо коментира, че не е променил мнението си за Украйна и има по-важни проблеми от Украйна. Той очаква мандат от президента, за да започне преговори за сформиране на коалиция.

На 15 октомври ще се проведат и изборите в Полша, а премиерът Матеуш Моравецки отново критикува Киев и коментарите на президента Володимир Зеленски относно забраната на вноса на украинско зърно. Моравецки заяви преди седмица, че Варшава скоро ще спре да предоставя оръжие на Украйна, но президентът Анджей Дуда уточни, че става въпрос за новото оръжие, което получава страната за модернизирането на собствената си армия. Полша предостави голяма част от въоръжението си от съветско време, което е с отпаднала необходимост за полската армия.

Все по-трудно ще преминава военната помощ и в Конгреса на САЩ, заради растящата съпротива на републиканците, коментират анализатори, цитирани от АР. Последният пакет, съдържащ средства за оръжия и обучение на украински военни на стойност 300 млн. долара, беше гласуван отделно от бюджета на Министерството на отбраната. Мерките в подкрепа на Украйна не са част от пакета, приет в последния момент, обезпечаващ работата на американското правителство до 17 ноември.

Средства за Украйна могат да бъдат отпускани отделно, но и демократите, и републиканците гласуваха против увеличаването на средствата.

Президентът на САЩ Джо Байдън направи изявление, с което приветства решението за бюджета, но и допълни, че страната трябва да продължи да подкрепя Киев.

"При никакви обстоятелства не можем да си позволим да прекъснем помощта за Украйна", каза той и допълни, че очаква да има споразумение за страната в този критичен момент.

Върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел потвърди по време на брифинг в Киев, че в Брюксел не изключват възможността подкрепата от САЩ да намалее и подготвят увеличаване на европейската помощ. Става въпрос за непрекъсната и структурирана подкрепа, каза той и отбеляза, че за да са по-успешни, украинските военни се нуждаят от по-добри оръжия.

"Украйна направи своите исторически изводи", коментира по време на обръщение по повод Деня на защитниците на Украйна президентът Володимир Зеленски. "Украйна исторически има най-голямата подкрепа в света. И никога вече Украйна няма да плаща за бъдещето на своите деца, своя суверенитет и своята воля за илюзорни обещания за мир", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 5
OHЯ
преди 7 месеца
Добре, че са иранците , че втарая армия мирАвой , хептен щяха да се набълбукат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... хамериканските ракети гърбят рассийски командни центрове , артилерии , складове ... понякога и сборища на рашибозуци ... почистват украинската земя от навлеците ... нещо завода за дронове в иран пушлявел , човк ще рече че е изгоряла голяма част от него ... вероятно е някаква пречиствателна функция , едва ли има общо с производството и доставка на дронове за рассийката ... дано са се заредили , щото май некъф недостиг се очертава ... :))) ... де ги залповете от по 70-80 искандера ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
adimos
преди 7 месеца
А и ракетите се увеличават и подобряват. Лоша зима се очертава за фашагите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007 - ний знаем, че колкото и да са мирни руските крилати ракети, те никога няма да минат по мирност американските. А по повод рекордният брой пуснати дронове и ракети - смятам че най-накрая си изразходваха последните бройки и вече няма да имат, нали зелкич? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 14
zelka007
преди 7 месеца
рашибозука дъни трафопостове , силози за зърно , жилищни квартали , търговски центрове , болници ... нормална мирна инициатива на най-мирната държава в света ... докато украинците изпепеляват средствата им за мир - артилерийски установки , непобедимите и всевиждащи С-400 , карабли носещи мирните крилати ракети , самальоти с мирни бомби ... аве , чебyрашки , верно ли сте си свалили су-34 с С-300 ... :))) ... най-добре си сваляте своите a , то и украинците ги свалят , ама ... !! ... нефeлници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още