IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна чака преговорите за пълноправно членство в ЕС да започнат до края на 2023 г.

Външните министри на ЕС се събраха на заседание в Киев в знак на подкрепа за страната

19:34 | 02.10.23 г.
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна очаква преговорите за пълноправно членство в ЕС да започнат до края на годината, анонсира външният министър на Украйна Дмитро Кулеба по време на заседанието на Съвета по външни работи, който се проведе в Киев.

Всички държави от общността изпратиха своите външни министри на срещата в Украйна, наречена от Върховния представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел "историческа" - за първи път това заседание се провежда в държава извън ЕС. По-рано през деня се появиха коментари, че не всички държави ще участват в заседанието, но в Киев пристигнаха 23-ма министри на външните работи, включително и Мария Габриел, а Литва и Швеция бяха представени на ниво държавни секретари. Полша изпрати зам.-министърът на външните работи, а Унгария - заместника на държавния си секретар, съобщава CNN.

Срещата се провежда в критичен за Украйна момент, когато изглежда, че страната започва да губи подкрепата на Запада. Основният партньор САЩ отказа да включи помощта за Киев в общия бюджет и всеки един пакет ще преминава през отделно обсъждане и гласуване. В Словакия властта спечели бившият премиер Роберт Фицо, който заяви, че страната има по-важни проблеми от Украйна. Отиващият си външен министър днес (2 октомври) обаче изказа пълната си подкрепа за украинското правителство.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти коментира преди ден, че първото задължение на институцията е да защити границите на САЩ и едва тогава - да осигури оръжие за Украйна. Той беше категоричен, че Киев ще продължи да получава подкрепа, но няма да има големи пакети - както поиска президентът Джо Байдън преди време - в размер на 24 млрд. долара.

Според американското издание Politico в САЩ са притеснени от сигналите за корупция и ги смятат за сериозен проблем. В документ, до който достъп има изданието, се казва, че корупцията може да накара Запада да откаже подкрепа за Киев. Според други източници, въпреки опасенията за корупция, Вашингтон няма да спре военната помощ за Украйна.

Говорителят на украинския президент отказва коментар на запитване на Politico по темата, но само преди месец беше сменено цялото ръководство на Министерството на отбраната. Това може би е ясен сигнал за Запада, допълва още изданието.

В стратегията си за Украйна Вашингтон също така иска да види, че в страната се развива собствено производство на оръжие и само преди дни в Киев се проведе първият форум на отбранителната индустрия, в която участие взеха и български компании.

В публичната част на тази стратегия се говори още за деолигархизация на енергийния и минния сектор, което ще "доведе до по-добро бъдеще за Украйна", а в засекретената част се отбелязва, че правителството е предприело значими реформи, които позволяват децентрализацията на енергийния сектор.

По време на срещата на мнистрите на външните работи на ЕС Украйна получи множество уверения за подкрепа. Украинският външен министър пък изказа своята увереност, че коментарите за отслабващата подкрепа на САЩ са само "инцидентни". Жозеп Борел отбеляза, че страните от ЕС обмислят дългосрочна стратегия за подкрепа на Киев. "Без съмнение най-силната гаранция за сигурност, която можем да дадем на Украйна, е членството в ЕС", допълни още той.

Такава беше позицията и на германския министър на външните работи Аналена Бербок, според която бъдещето на Украйна е в ЕС и похвали властите за напредъка в реформите по време на война, включително и съдебната система. Пред журналисти в кулоарите тя заяви, че очаква скоро ЕС да се простира от "Лисабон до Луганск", заявявайки ясна подкрепа за териториалната цялост на Украйна.

Президентът Володимир Зеленски пък отбеляза, че само през септември срещу Украйна са изстреляни 246 крилати ракети, 1156 управляеми бомби и стотици бойни дронове. Голяма част от тези атаки са насочени срещу граждански цели - училища, пазари, пристанища, складове за зърно и т.н.  Благодарение на противовъздушната отбрана, предоставена от Запада, част от тези атаки са отбити и са защитени човешки животи. На бойното поле страната също постига успехи, каза Зеленски и призова подкрепата да не спира дотук.

"Нашата победа зависи директно от нашето сътрудничество - колкото по-силни и принципни стъпки направим заедно, толкова по-скоро ще свърши войната", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още