IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран е близо до продажба на балистични ракети и още дронове на Русия

На 18 октомври изтича ограничението Техеран да продава ракети с обсег над 300 км

14:33 | 28.09.23 г. 6
Сергей Шойгу в Иран. Снимка: Министерство на отбната на Русия
Сергей Шойгу в Иран. Снимка: Министерство на отбната на Русия

Иран планира да продаде балистични ракети и още бойни дронове на Русия, сочат оценките на Института за изучаване на войната (ISW). Анализаторите се позовават на последното посещение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Иран. Официални кадри показват, че той е посетил комплекси за производство на оръжие и е разгледал модели на модифицирани бойни дронове, както и на ракети Paveh, която е с обсег на действие 1650 км, Ababil и Fattah.

Според украинското и израелското разузнаване Русия иска да придобие Fateh-110 и Zolfaghar, като първата е с обсег 250-300 км, а втората - над 700 км.

По време на брифинг в Киев президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира, че на този етап няма информация Иран да продава ракети на Русия, но "съответните служби" се занимават с този казус и Украйна е в контакт със западните партньори. Украинският държавен глава се срещна по-рано днес (28 септември) с новия министър на отбраната на Великобритания Грант Шапс, с когото обсъди финансовата и военна подкрепа за Украйна. На изненадваща визита в Киев е и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По време на брифинга Зеленски отбеляза, че двамата са обсъждали ситуацията на фронтовата линия и нуждите на украинските военни.

Иран представи ракетния комплекс Zolfaghar по време на изложение за отбрана в Русия, провело се през август 2023 година. Тогава руският министър на отбраната отдели специално внимание на  експонатите. Пред Ройтерс ирански чиновници коментираха по-рано, че Москва и Техеран имат споразумение за предоставяне на ракети. Двете държави се сближиха след началото на войната в Украйна, заради която Западът наложи редица санкции срещу Москва. 

Заедно със своя ирански колега Мохамад Реза Ащиани Шойгу е обсъдил и отпадането на ограниченията за търговия с някои видове оръжия, свързани със санкциите срещу Иран, наложени от Съвета за сигурност на ООН през 2015 година. Тогава Западът опита да ограничи развитието на ядрената програма на Техеран. По силата на санкциите Иран не може да продава балистични ракети с обсег над 300 км без одобрението на международната общност, е видно от публикуваните документи на сайта на ООН. Ограниченията отпадат на 18 октомври 2023 година.

Иран не крие още, че бойните им дронове се радват на голям успех и има поръчки от редица държави, включително и от Сърбия, Армения, Таджикистан и Алжир. Преди ден САЩ наложи санкции срещу иранска компания, производител на дронове, както и на доставчици от Турция, Обединените арабски емирства. Според публикация в The Guardian голяма част от частите за дронове са произведени от европейски компании и Иран успява да си ги набави, избягвайки санкциите. В Киев настояват за нови санкции, за да бъдат спрени тези доставки.

Франция, Германия и Великобритания съобщиха още преди седмица, че подкрепят удължаването на забраната за продажба на ракети от Иран. В Техеран това решение се прие като "провокативно" и в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН. От ISW коментират, че това противопоставяне може допълнително да насърчи Иран да продаде ракети на Русия, с които Москва да запълни запасите си.

ISW отбелязва, че Техеран има нужда от парични средства, за да подкрепи изпадналата в криза икономика, но вероятно ще успее да получи и руски технологии в замяна на своите ракети.

Русия търси и други източници на въоръжение - в последните седмици Москва демонстрира много близки контакти със Северна Корея, от която също се надява да получи муниции и ракети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 месеца
До: 0pk Всеки път ли като ти се изтропам в човката, излизаш с тая глууупост че няма файда... Файда има, но не можеш да кажеш, защото няма такива, лъжлива тиквооо! Само байрактарите са по нови (на 10+ години) и те не са американски... другите неща я ми припомни кога са произведени...леопардите (пак не американски) и хаймарсите? Винаги (а не вече, лъжльоо) сме говорили че им дават стари железа и че трябва да им дадът още и по нови! ... и със старите пак ви бият като туууупан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 7 месеца
До: khao на тебе и да ти се обяснява, файда няма. Интересното е, че до вчера изпадахте в екстаз по повод рева на леопардите, хищния полет на байрактарите и смъртоносната неуловимост на хаймърсите, а днес вече говорим за 30-40 годишни железа. С това ли ще оправдаете накрая отрицателно украинско контранастъпление? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 7 месеца
До: 0pk полезен, само от любопитство, въпреки че незнаеш отговора... кое оръжие са тествали Щатите в Украйна, птиположение че им дават 30-40 годишни железа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... я речи , що втората най-могъща в света , купува от неква треторазрядна държава балистични ракети ?! де ги кинжалите , искандерите и калибрите ?! нъл пълно по складове и силози с ракети и оружия , кое от кое по галактическо и безаналогово ?! що не квuчите в екстаз са от иранските дронове , дето ги събарят на талази ... ?! ... ооо забравих , такъв е планът , шахматиста от бункера го е предвидил ... !! ... щом внасяте ирански коли , що да не внасяте и ракети , от догодина и петрол :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
0pk
преди 7 месеца
Мчи няма само щатите да си тестват оръжията в Украина. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още