IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ разследва дали Иран е близо до уран за ядрено оръжие

Според медийни публикации страната е постигнала чистота, която е малко под необходимата за производство на ядрено оръжие

11:28 | 20.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международните ядрени наблюдатели на Иран са открили през миналата седмица уран, обогатен до нива малко под необходимите за ядрено оръжие, твърдят двама висикопоставени дипломати, цитирани от Bloomberg.

Това подчертава риска от нова криза, предизвикана от ядрената програма на страната, посочва агенцията.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се опитва да изясни как Иран е натрупал уран, обогатен до 84% чистота - най-високото ниво, установено от инспекторите в страната до момента, и концентрация само с 6 пр.п. под необходимата за ядрено оръжие.

Преди това Иран декларира пред МААЕ, че центрофугите на страната са конфигурирани да обогатяват уран до чистота от 60%.

Инспекторите трябва да определят дали Иран умишлено е произвел материала, или концентрацията е била непреднамерено натрупана в мрежата от тръби, които свързват стотиците бързовъртящи се центрофуги, използвани за разделяне на изотопите.

Това е вторият път този месец, когато мониторингът открива подозрителни дейности, свързани с обогатяване на уран в Иран.

Високопоставен ирански ядрен служител отрича Иран да е обогатил уран над 60% чистота досега и отхвърля това развитие като „очерняне и изопачаване на фактите“. „Наличието на уранови частици над 60% не означава същото като обогатяване над 60%“, казва Бехруз Камалванди, говорител на Организацията за атомна енергия на Иран, пред държавната информационна агенция на ислямската република.

МААЕ коментира в Twitter, че обсъжда с Иран резултатите от последните дейности по проверка на агенцията и ще информира своя борд на директорите, ако е необходимо. „МААЕ е запозната с последните съобщения в медиите, свързани с нивата на обогатяване на уран в Иран“, посочват от агенцията.

Иран е все по-изолиран от Запада и преговорите със световните сили за възраждане на ядреното споразумение от 2015 г. бяха прекратени след бруталното потушаване на мащабните протести след смъртта на арестуваната от моралната полиция 22-годишна иранка Махза Амини заради неправилно носене на хиджаб.

Ядреното споразумение между Иран и световните сили се разпадна, след като тогавашният президент Доналд Тръмп изтегли САЩ през 2018 г. и наложи нови санкции срещу страната. В отговор иранските власти разшириха ядрената програма. Техеран отрича, че се стреми да създава ядрени бойни глави.

САЩ и ЕС затягат санкциите срещу страната и заради военната подкрепа, която Техеран оказва на Русия срещу Украйна. По-рано в неделя Израел обвини Иран за атаката на 10 февруари срещу петролен танкер в Арабско море. Инцидентът стана около две седмици след удар с дрон върху оръжеен склад близо до иранския град Исфахан, за който Техеран обвинява Израел.

МААЕ подготвя своя тримесечен доклад за защитните мерки в Иран преди заседанието на Борда на управителите на 6 март във Виена. На срещата ядрената дейност на страната от Персийския залив ще заеме видно място в дневния ред.

От Иран не са подадени необходимите формуляри, с които се заявява намерение да се повишат нивата на обогатяване на уран в две съоръжения близо до градовете Натанц и Фордо, посочва дипломат. Дори ако откритият материал е бил натрупан по погрешка поради технически трудности при работата на центрофугите - нещо, което се е случвало и преди, това подчертава опасността от решението на Иран да произвежда високо обогатен уран, допълва друг дипломат, пожелал анонимност.

МААЕ многократно е казвала, че има една крачка до производство на уран за ядрени оръжия при постигане на 60% обогатен уран. Повечето ядрени енергийни реактори използват материал, обогатен до 5% чистота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още