IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат от Иран да спре да продава дронове на Русия

Стъпката е част от по-всеобхватни преговори за деескалация на напрежението

09:33 | 16.08.23 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Снимка: EPA/IRANIAN ARMY
Снимка: EPA/IRANIAN ARMY

САЩ искат да убедят Иран да спре да продава въоръжени дронове на Русия като част от дебати по по-широко „неписано разбирателство“ между Вашингтон и Техеран, чиято цел е да деескалира напрежението и да сдържи дълго тлееща ядрена криза, съобщава Financial Times.

Администрацията на американския президент Джо Байдън е повдигнала въпроса пред ислямския режим в непреки разговори в Катар и Оман тази година, посочват източници, запознати с въпроса.

Обсъжданията се случват успоредно с преговори по сделка за размяна на затворници, при която Техеран прехвърли четирима иранско-американски граждани от затвора в домашен арест миналата седмица, посочват източниците.

Според представител на Иран и друг източник САЩ искат Техеран да спре да доставя дронове на Русия, които Москва използва във войната в Украйна, както и резервни части за безпилотните самолети.

Официалното лице добавя, че от Техеран, откъдето отричат дроновете да се ползват в Украйна, неколкократно са поискали от Москва да спре да ги използва в конфликта, но от Вашингтон искат „по-конкретни стъпки“.

Успешна размяна на затворници и допълнителни неофициални споразумения биха отбелязали първия пробив на Байдън по отношения на Иран след две години непреки преговори с режима. През това време американският президент се опитва да съживи ядрената сделка от 2015 г. и да успокои напрежението в Близкия изток.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви във вторник, че САЩ преследват стратегия на възпиране, натиск и дипломация, за да гарантират, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие, и за да държат Техеран отговорен за нарушаване на човешките права и „предоставяне на дронове на Русия за употреба във войната срещу Украйна“.

„Бяхме ясни, че Иран трябва да деескалира, за да създаде пространство за бъдеща дипломация“, каза Блинкен. „Преместването на наши задържани от затвора в домашен арест не е свързано с никой друг аспект на нашата политика към Иран“.

Преговарящите се надяват непреките преговори да доведат до съгласие на двете страни за мерки за деескалация. За Иран това би означавало да се съгласи да не обогатява уран над 60% чистота, да подобри сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия и да се ангажира да не атакува американци, казва представителят на Иран и другият запознат източник.

В замяна Вашингтон ще се въздържи от налагане на нови санкции в някои области, с изключение на тези, свързани с правата на човека, и няма да контролира стриктно вече въведените санкции за продажбите на петрол, казва иранският служител.

Ислямската република иска САЩ да убедят европейските си съюзници също да намалят натиска върху Иран, тъй като икономиката му е задушена от санкциите на САЩ, наложени след като бившият президент Доналд Тръмп се отказа ядреното споразумение от 2015 г.

В Техеран се опасяват, че Обединеното кралство, Германия и Франция – т.е. европейските страни, подписали споразумението от 2015 г., може да се опитат да наложат отново някои санкции, когато клаузите от сделката, които ограничават програмата за балистични ракети на Иран, изтекат през октомври, казва иранският представител.

„Много сме загрижени за октомври“, казва той. „Очакваме [САЩ] да облекчат натиска върху Иран от различни страни“.

САЩ и Иран са постигнали споразумения по повечето въпроси, но дискусиите, които се провеждат чрез посредници, ще продължат в Катар и Оман, особено по отношение на Русия, добавя представителят.

Предишните дипломатически усилия за прекратяване на ядрената програма на Иран се провалиха и американски служители предупредиха, че напредъкът на страната в обогатяването на уран означава, че може да отнеме само две седмици на Техеран да произведе достатъчно материал за ядрено оръжие.

Иран обогатява уран до 60% – най-високото си ниво и близо до оръжейния клас – вече две години, след като агресивно увеличи ядрената си дейност в отговор на мерките на Тръмп.

Администрацията на Байдън започна преговори с Техеран с посредничеството на ЕС малко след встъпването си в длъжност, за да види дали сделката от 2015 г. може да бъде спасена. Иран обаче два пъти отхвърли предложенията, които според Запада биха могли да съживят споразумението.

Анализаторите предупреждават, че дори ако Иран и САЩ се съгласят на мерки за деескалация, основният въпрос за уреждане на ядрените амбиции на републиката остава толкова предизвикателен и сложен, колкото винаги е бил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
wart
преди 8 месеца
Тая престъпна *** наречена Америка няма ли да поиска няколко САРМА"ТА за да имат щастието да отидат първи от тоя свят дъното на двата океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Tutankhamon
преди 8 месеца
"САЩ искат от Иран да спре да продава дронове на Русия. Стъпката е част от по-всеобхватни преговори за деескалация на напрежението"Ами ако искат, те да ги платят на Иран, и той само да ги подарява на Русия. Те първо с вътрешните си проблеми да се оправят янките, с дерайлиралите влакове, примерно. То не бе наглост, не бе чудо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007 Тиквeник, ами ако не искат мира, ще получат секира....господата от Израел могат да се поразхидят със самолетите, както се е случвало вече. Ти кажи някоя хвалебствена дума за Нигер, нали са ви братя вече? Да пият научихте ли ги или първо са предметите мародерство, лъжа, писане на доноси и тн.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Абе, то и теб всеки ден те хващаме тук в лъжи и измишльотини, но нямаш спиране. Само дето с трън да влачиш, няма какво да закачиш за запомняне, не ли за цитат. То ако България започваше от 10.11.89 с Николай Колев - Босия и паметника на Георги Марков на пл. Журналист, ти щеше да си в учебниците като автор на ватериала по всички предмети и със запазено място за паметник пред някой МОЛ, защото други сгради в София нямаше да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... това онзи "академик" ли беше , дето няколко пъти го фащат в плагиатство и от цк на бкп покриваха "следите" ... ?! ... знаем , ти от четене и зубрене на такива мъдреци си придобил днешните си компетенции ... :))) ... нефелник ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
САЩ искат, но както е писал един мъдър българин, едно е да искаш, друго е, да можеш, а трето и четвърто - да го направиш. САЩ вече половин век искат разни работи от Иран и все куккишш получаеться.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още