IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС санкционира още 8 физически и 1 юридическо лице от Иран

С новите мерки ограничения вече се прилагат спрямо общо 211 физически и 35 юридически лица, свързани с режима и репресиите срещу граждани

18:07 | 24.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Съветът на Европейския съюз (ЕС) реши днес да наложи ограничителни мерки на още осем физически лица и едно юридическо лице, отговорни за сериозни нарушения на правата на човека в Иран.

С новите санкции ограничения вече се прилагат спрямо общо 211 физически и 35 юридически лица. Те включват замразяване на активи, забрана за пътуване до ЕС и забрана за предоставяне на средства или икономически ресурси, посочва се в съобщение на Съвета до медиите.

В сила е и забрана за износ в Иран на оборудване, което може да се използва за вътрешни репресии, както и на оборудване за наблюдение на телекомуникациите.

Санкционираното дружество е Ariantel, ирански доставчик на мобилни услуги, който допринася за архитектурата за наблюдение на телекомуникациите на иранското правителство, за да потуши несъгласието и критичните гласове в страната, става ясно от съобщението.

Сред новите санкционирани физически лица са депутати в иранския парламент, членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) и кооперативната фондация IRCG, която е органът, отговорен за управлението на инвестициите и насочването на пари към бруталните репресии на режима.

ЕС и страните от блока призовават иранските власти да спрат всяка форма на насилствено потушаване на мирните протести, да спрат да прибягват до произволни задържания като средство за заглушаване на критичните гласове и да освободят всички несправедливо задържани.

ЕС иска също така от Техеран да прекрати да налага и изпълнява смъртни присъди срещу протестиращи, да отмени произнесените смъртни присъди, да осигури справедлив процес на всички задържани, както и да прекрати практиката да задържа чуждестранни цивилни лица с оглед политически печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още