IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС наложи санкции на Иран заради човешките права, предупреди за още заради Украйна

Иранският външен министър определи санкциите като безполезни и неконструктивни, продиктувани от лоша преценка

22:25 | 17.10.22 г. 2
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Снимка: EPA/БГНЕС
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Снимка: EPA/БГНЕС

Редица външни министри на страните членки на ЕС призоваха в понеделник за санкции срещу Иран заради снабдяването на Русия с ирански дронове. Блокът договори отделен пакет от мерки за замразяване на активи и забрана за пътувания заради смазването на протести от Техеран, предава Ройтерс.

Санкциите и заплахата от още такива ще се прибавят към напрежението върху управляващите в Иран, които не успяват да овладеят демонстрациите, предизвикани от смъртта в ареста на 22-годишната жена Махса Амини, задържана за „неуместно облекло“.

Украйна съобщи за многобройни руски нападения с произведени в Иран дронове „Шахед-136“ в последните седмици, като заяви в понеделник, че Техеран е отговорен за „убийства на украинци“.

Иран твърди, че не е изпращал дронове на Русия след нашествието на Москва в Украйна. Кремъл не е коментирал.

„Ирански дронове явно се използват за нападения насред Киев, това е зверство“, коментира датският външен министър Йепе Кофод при пристигането си за срещата на външните министри на страните членки на ЕС в Люксембург.

Естонският външен министър Урмас Рейнсалу заяви пред Ройтерс, че според него санкции „трябва да бъдат договорени незабавно“.

Той допълни, че съобщенията на Киев за ирански произход на дроновете трябва да бъдат взети на сериозно, а санкциите трябва да действат като спирачка, която да покаже, че ще има последици.

Франция и Германия, които са страни в ядреното споразумение с Иран от 2015 г., също заявиха, че смятат нови санкции заради дроновете за необходими и че предоставянето на дронове трябва да се смята за нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

ЕС може да пристъпи към налагането на нови санкции срещу Иран по въпроса, съобщиха двама дипломати, участващи в подготвителните разговори сред министрите. Но не се очакват конкретни решения в понеделник.

„Следим много внимателно използването на дронове. Събираме данни и ще бъдем готови да реагираме с инструментите си на разположение“, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след срещата на министрите.

Междувременно външните министри на ЕС добавиха 11 иранци и четири институции, включително началника на нравствената полиция, в списък за забрана на пътуванията и замразяване на активи заради ролята им в смазването на протести след смъртта на Амини.

„Единодушно решение днес да предприемем действия срещу хората в Иран, отговорни за смъртта на Махса Амини и за насилственото потушаване на мирни протести“, написа Борел в Twitter.

Нови санкции на ЕС срещу Иран няма да бъдат ограничени до поставяне на хора в черен списък, ако участието на Техеран във войната на Русия в Украйна бъде доказано, заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Междувременно иранският външен министър реагира на наложените санкции от ЕС върху страната му, като ги нарече „безполезни“ и „неконструктивен акт, продиктуван от лоша преценка“.

„ЕС прие днес нови безполезни санкции срещу ирански граждани. Това е неконструктивен акт, продиктуван от лоша преценка, основан на широко разпространявана дезинформация. Безредиците и вандализмът не са толерирани никъде, Иран не е изключение“, написа Хосеин Амирабдолахиан в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът ... Не е имало качествен материал от рускопоклонниците хардлайнери , там по дефолт качеството е ниско , по-скоро имаше умерени носталгично настроени любители на рассийският фолклор .... Умерените се умълчаха по ред причини ... За да има "дискусия" чат-пат трябва да ги оставяш контролирано да те надприказват , да се почувстват победители ... Иначе като ги мачкаш всяка вечер и губят ищах за "дискусия" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Много ми е тъжно, че качествените последователи на Путин и РФ се скриха и покриха. Много и се отрекоха от РФ. Нормално. В последните месеци няма с кого да водиш дебат/спор по темата - останаха платените *** на Копейкин и много силно боси в главата хора, които е безпредметно да спасяваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още