IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С променена тактика Русия опитва да блокира украинското контранастъпление

НАТО увеличава подкрепата за Украйна въпреки заявки, че доставките ще се окажат под въпрос

08:19 | 12.10.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последните дни бойните действия в Украйна стават все по-интензивни и през последното денонощие има регистрирани 95 директни бойни сблъсъка, пише Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна в сводката си за 595-я от началото на пълномащабната война.

Руснаците увеличават натиска на източния фронт - основно в направленията към Купянск и Авдиевка, като ВСУ отбелязва множество отбити атаки в тези зони, а Министерството на отбраната на Русия съобщава за подобрени позиции около Авдиевка. Руските сили опитват да обградят града, който е един от малкото, който не отстъпва пред руските военни още от 2014 година и изградените защитни съоръжения досега устояват на натиска.

Преди ден ръководителят на направлението "Таврия" ген. Олександър Тарнавский съобщи за три батальона колони бронирана техника изпратени срещу града. От Института за изучаване на войната (ISW) коментират, че има промяна в тактиката на Русия - преди офанзивата беше извършено артилерийско "прочистване", използват се средства за електронна борба и не се хвърлят масово човешки сили напред. Военните анализатори отбелязват още, че няма данни за нови руски части, разположени в региона, а се увеличават военните сили на самообявилата се Донецка народна република (ДНР).

ISW също така отбелязват, че макар и успешна, тази нова тактика не може да се превърне в широка операция и да донесе стратегически успехи за Русия. Напредъкът е ограничен, а дори и да бъде превзет града, то това няма да промени съществено положението на този фронт, тъй като Русия вече контролира логистични маршрути около Авдиевка.

Разпространени видеа на украински военни части показват и унищожението на голяма част от колоните с бронирани машини на източния фронт. Преди дни от ISW коментираха, че тази руски офанзива по-скоро цели да отклони украинските военни от по-успешни направления - Бахмут или Роботине (Запорожка област). Украински анализатори отбелязват, че тази цел няма да бъде постигната - Украйна няма да насочи резервите си към тези региони.

Руските и украинските военни съобщават още за отбити атаки в Купянск и край Лиман, както и край Маринка. Украинците отбелязват за частични успехи в настъплението към Мелитопол - подобряване на позиции около Роботине, както и към Бахмут. Пред румънски медии украинският президент Володимир Зеленски уточни, че Бахмут вече не е град, а е само руини, изравнени със земята и никой не живее там.

През нощта срещу 12 октомври са отбити няколко атаки с дронове над Белгород и Брянск, както и с морски дронове към Крим. От своя страна ВВС на Украйна съобщава за атака с дронове срещу южните части на Украйна - Одеска област и към пристанищния град на р. Дунав Измаил, както и към Черкаска област, Уман и Виница. Изстреляни са 33 бойни дрона, от които 28 са унищожени от ПВО на Украйна.

Белгия може да предостави самолети F-16 на Украйна през 2025 г.

Белгия може да предостави самолети F-16 на Украйна през 2025 година, ако това решение бъде подкрепено от следващото правителство на страната, стана ясно от коментар на белгийския премиер Александър де Кроо след срещата му с украинския президент Володимир Зеленски. Целта е да подсилим въздушната обрана на страната за бъдещи атаки, обясни той.

Досега в "самолетната коалиция" за Украйна влизаха Дания и Нидерландия. След срещата във формата "Рамщайн" в Брюксел на 11 октомври Дания съобщи, че планира доставката на самолетите през пролетта на 2024 година.

Белгия работи още за механизъм, по който замразените руски средства да се насочат към възстановяването на Украйна. Страната е предала 1,7 млрд. евро, получени от облагането и управлението на руски активи в страната, на Киев.

Намалява ли западната подкрепа за Украйна?

По време на съвместната си пресконференция с Александър де Кроо Зеленски коментира, че разбира се има опасения, че западната помощ за Украйна ще започне да намалява по различни причини. Но това е риск не само за Украйна, допълни той и посочи, че ако помощта бъде спряна, ако войната не бъде приключена, то Русия ще набере сили и след 1-2 години ще се върне и този път ще успее да превземе Украйна и да продължи.

"А след това са страните от НАТО", допълни той, намеквайки, че конфликтът при този сценарий ще бъде много по-мащабен. Според Зеленски даването на още оръжие намалява рисковете и за Украйна, и за света.

На 16-тата среща във формата "Рамщайн" стана ясно, че Украйна ще получи няколко нови пакета с военна помощ, включително за 200 млн. долара от САЩ, 100 млн. паунда от Великобритания, както и установки за противовъздушните системи NASAMS от Литва. Средства за ПВО ще доставят още Румъния и Белгия, а на 10 октомври Германия съобщи, че ще достави още една система Patriot, две Iris-T и няколко зенитни установки Gepard в пакет на стойност 1 млрд. евро.

Американският министър на отбраната Лойд Остин отбеляза, че помощта за Украйна не зависи от тази за Израел и САЩ ще предоставят необходимите оръжия и за двете страни.

ПВО е от ключово значение за Украйна преди зимата, в която се очаква усилване на ракетните обстрели и ударите с дронове по критична инфраструктура. В последните седмици Русия извършва единични удари с ракети, като в Киев заявяват, че причината е желанието да се натрупа запас за зимна операция.

Русия е модифицирала дроновете "Ланцет" и далекобойността им се увеличава от около 40 км до 60-70 км, сочат данни на украинските власти. Говорител на южното военно окръжие Наталия Хуменюк посочва, че руските военни са увеличили използването на дронове по левия бряг на Днепър, който беше деокупиран през ноември 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
sssaaa
преди 6 месеца
До: khao, Изходи се както трябва де, недей чака Феклания да се изкаеж преди теб и после да му подражаваш, както обикновенно! Кажи ни, военно престъпление е или не е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 6 месеца
До: sssaaa хахаха, изходих се точно където трябва.... точно в лъжливата ти устата! :D:D:D:D има ли значение моето мнение, щом Путк(к)ин казал че не е престъпление... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
andy
преди 6 месеца
До: Gna "Не мисля..." Не само ти не мислиш, но и останалите нацистки любовници! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 5
sssaaa
преди 6 месеца
До: khao, Хахав, недей злорадства над коментара ми, а се "изходи" както трябва. Кажи ни, това което прави Израел военно престъпление е или не, според твоите разбирания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 11
khao
преди 6 месеца
До: sssaaa според другаря ***(кк)ин това не са престъпления! Да думнеш язовир и да издавиш едни хора, докато спреш водата на други не е престъпление... да спреш износа на храна към 3ти също не е, да им думнеш подстанциите и да ги оставиш без ток в средата на зимата пък изобщо НЕ е престъпление.... та теб ли да слушам, малоумммна копейко или великия самодържавник ***(кк)ин ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Gna
преди 6 месеца
До: Gna до 0pk е долния коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 13
Gna
преди 6 месеца
До: Gna Не мисля, че Русия има възможностите да изравни Украйна със земята. С тая архайчна армия и въоръжение....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 11
0pk
преди 6 месеца
До: Gna ами да, Путин трябваше кат Биби да изравни всичките украински градове със земята, барабар с населението вътре и да е приключил отдавна, нале? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
Gna
преди 6 месеца
Русия губи тежко тази война, щеше да мине за 2 седмици през Украйна, а то кво се оказа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Явно днес тримата копейнишки глyyпaкa - Митьо tikva007, циклопчето и opка са почивка и на смяна е застъппил тоя отдолу. Но пък тpoлът копейник, дето цъка минуси през прокси, не спи! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още