IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски поиска още оръжия за противодействие на "терора" през зимата

България ще предостави на Украйна компоненти за зенитно-ракетните ѝ системи С-300, съобщи американският военен министър

21:55 | 11.10.23 г.
Американският министър на отбраната Лойд Остин (вляво) и украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) по време на срещата на Контактната група за отбрана на Украйна в Брюксел. Снимка: EPA/БГНЕС
Американският министър на отбраната Лойд Остин (вляво) и украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) по време на срещата на Контактната група за отбрана на Украйна в Брюксел. Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от съюзниците в НАТО повече оръжия и противовъздушна отбрана, които да помогнат на страната му да премине през още една военновременна зима, докато се подготвя за вълна от руски нападения срещу електроцентрали и друга инфраструктура, предава Ройтерс.

Зеленски предприе първото си посещение в централата на НАТО от началото на нашествието на Русия миналата година в момент, когато сътресенията в Конгреса на САЩ заплашват да нарушат помощта за Киев, а вниманието на света е насочено към нова криза, която се развива в Израел.

Украинският президент направи недвусмислени сравнения между руския президент Владимир Путин и палестинската ислямистка групировка „Хамас“ и заяви, че западната военна помощ е от ключово значение, за да бъде поставена Москва на колене във войната.

„Противовъздушната отбрана през зимата е значителна част от отговора на въпроса кога ще свърши тази война и дали ще приключи справедливо за Украйна“, изтъкна той.

„Трябва да спечелим зимната битка срещу терора и можем да го направим“, допълни той на среща на министрите на отбраната от НАТО и на около 20 други страни, които предоставят военна помощ на Украйна в рамките на ръководената от САЩ Контактна група за отбрана на Украйна.

Американският министър на отбраната Лойд Остин потвърди обещанието на Запада да подкрепя Украйна, колкото е необходимо, и обяви нов пакет за отбрана за Украйна на стойност 200 млн. долара, включително боеприпаси за противовъздушна отбрана и оръжия за противодействие на руски дронове.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Путин „отново се готви да използва зимата като военно оръжие“, атакувайки енергийна инфраструктура в Украйна.

„Трябва да предотвратим това с още модерни и нараснали възможности за противовъздушна отбрана, можем да постигнем голяма разлика“, допълни той.

Украйна започна контранастъпление през лятото в опит да си възвърне територия на юг и изток, но до момента не е успяла да постигне голям пробив в мрежата от укрепления и минните полета на Русия.

Вашингтон предостави 44 млрд. долара, за да снабди Киев с десетки танкове, хиляди ракети и милиони боеприпаси след нашествието на Русия, но подкрепата сред американците и от двете основни политически партии намалява.

Остин и генералът от военно-въздушните сили Чарлз Браун, който е новият председател на Комитета на обединените началник-щабове на САЩ, искат да успокоят съюзниците от НАТО и Украйна, че Вашингтон ще продължи да предоставя подкрепа на Киев, въпреки че помощта се бави заради вътрешни борби в Конгреса.

Но те също така ще трябва да убедят съюзниците, че Вашингтон може да подкрепя Украйна, докато помага на Израел да се справи с нападенията на бойците от „Хамас“.

Зеленски представи нашествието на Русия и нападенията на „Хамас“ като две страни на една и съща монета. „Терористи като Путин или като „Хамас“ се стремят да държат свободни и демократични страни като заложници и искат сила“, каза той.

„Русия все още има достатъчно ресурси, за да подтиква към конфликти и да ги превръща в пълномащабни трагедии и това се случва в Сахел. То може да се случи още по-болезнено в Израел и в Близкия изток“, заяви Зеленски.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант ще се присъедини към министрите на НАТО чрез видеоконферентна връзка в четвъртък, за да обсъди с тях нападението на „Хамас“ и последиците от него.

България ще даде на Украйна компоненти за ракетите С-300

България ще даде на Украйна компоненти, за да може тя да засили своите зенитно-ракетни системи С-300, съобщи ръководителят на Пентагона Лойд Остин в Брюксел по време на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, цитиран от БНР.

С-300 е със среден радиус на действие. По класификацията на НАТО системата се нарича SA-10. Приета е на въоръжение в СССР през 1978 г. Предназначена е за отбраната на големи промишлени и административни обекти, военни бази и пунктове за управление от удари. Способна е да унищожи балистична ракета и ракетни цели. С-300 става първият многоканален зенитно-ракетен комплекс, способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно.

Системата е на въоръжение в България от 1988 г. От страните членки на НАТО още само Словакия разполага с такива комплекси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още