IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обвини Украйна, че продава западното оръжие в размирни региони

Говорителят на Кремъл посочи, че Израел има цялата необходима информация, за да разследва от къде идва "това или онова оръжие"

07:53 | 10.10.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Западното оръжие, предоставяно за Украйна, е било продавано по "целия свят" и част от него може да се появи в Близкия изток, коментира външният министър на Русия Сергей Лавров по време на брифинг след среща с генералния секретар на Лигата на арабските държави Ахмет Абу ал Гейт в Москва. 

"Ако има по-малко западни оръжия на бойното поле за украинския режим, вероятно задачите, поставени от руския президент ще бъдат решени по-бързо. Те ще бъдат решение във всеки случай", отбеляза още Лавров по време на своя брифинг в Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също посочи, цитиран от ТАСС, че Израел има цялата необходима информация, за да разследва от къде идва "това или онова оръжие".

Преди дни от Института за изучаване на войната предупредиха, че Русия ще се опита да използва войната в Израел, за да опита намали военната помощ за Украйна. От военното разузнаване на Украйна съобщиха преди ден, че имат информация, че трофейни оръжия от Украйна са предадени от Русия на "Хамас". Целта е именно да бъде спряна помощта на Запада срещу страната.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира в своето изявление по повод 593-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна, че Русия има най-голяма полза от войната в Израел. Според него Москва ще опита да използва конфликта като "нов източник на болка и страдание", за да подкопае световното единство и да унищожи свободата в Европа. "Виждаме руските пропагандисти да злорадстват. Виждаме иранските приятели на Москва открито подкрепят тези, които нападнаха Израел", заяви още Зеленски в своето вечерно обръщение.

След два дни на застой Русия отново обстрелва Украйна с дронове

За няколко групи дронове съобщават украинските Военновъздушни сили (ВВС) изпратени в нощта срещу 10 октомври от Русия към цели в Одеска и Миколаевска област. Използвани са 36 бойни дрона Shahed 136/131, от които със системите на противовъздушната отбрана са свалени 26. Това е първата атака за последните два дни.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават, че интензивността на бойните действия остава висока - през изминалото денонощие е имало 39 директни бойни сблъсъка. Увеличава се натискът на руските военни край Маринка (на източния фронт). Продължават атаките и срещу Купянск и Лиман, където през миналата седмица нямаше опити за атаки.

Край Бахмут украинските военни отблъскват четири руски атаки и на свой ред отбелязват продължаване на щурмовите действия в района на Андриевка. Ген. Олександър Тарнавски, който ръководи операцията в това направление, съобщава за частични успехи край Клещиевка и Вербове.

Руски военни кореспонденти отбелязват, че времето в региона се влошава и не позволява работата на дроновете, използвани и от двете страни за разузнаване.Дъждовете обаче все още не са размекнали почвата и превозните средства могат да се придвижват. Заради дъжда Русия не може да ползва авиационното прикритие на операцията си в Купянск и Лиман.

ВСУ продължава и настъпателната си операция в Запорожката област  - в направлението към Мелитопол. Военни наблюдатели и от руска, и от украинска страна обаче съобщават за руски атаки в "сивата зона" около Хуляйполе - в линията Марфопил - Червоне. Военните анализатори от Института за изучаване на войната отбелязват, че атаките са по-скоро с тактически характер и целят фокусирането на украинците в региона, а не в по-западна посока в Запорожката област.

Няма да има отмяна на изборите в Русия

Президентските избори в Русия ще се проведат през тази пролет, гарантира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Руският президент Владимир Путин е заявил, че трябва да бъдат спазени всички изисквания на демокрацията, Конституцията и изборите да бъдат проведени, каза Песков.

В последните седмици има натиск към Украйна да проведе планираните за края на март 2024 година президентски избори. По Конституция, когато в страната е обявено военно положение, не се провеждат избори. Президентът Володимир Зеленски обаче вече не изключва възможността за такива избори, ако бъде гарантирана възможността на всички да гласуват - включително и на воюващите на предна линия, в окупираните територии и бежанците в чужбина, както и да бъде гарантирана сигурността на изборния процес.

Според анализаторите от Института за изучаване на войната заявленията на Песков са насочени, от една страна, към вътрешната публика, тъй като започват да се наблюдават негативни реакции на войната в Украйна, особено пък на фона на очаквания за нова мобилизация. От друга страна, целта е да се посочи, че Русия е правова държава, а изборите ще са напълно честни, макар че Путин вероятно ще спечели с повече от 80% от гласовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 9
andy
преди 6 месеца
Укробатальоните в Монако и Дубай имат нужда от пари, много пари. Те и майка си и баща си биха продали! А на бойното поле нека горят бедните укри. Те са за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
penman
преди 6 месеца
"Крадецът вика: дръжте крадеца"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 14
zelka007
преди 6 месеца
ако е вярно , че украинците изнасят полученото въоръжение към ивицата газа , пита се в задачата , защо могъщите богатири правят реверсивни атаки и заемат по-удобни позиции , ако пред тях има невъоръжени бременни украинки и тийнейджъри ?! или това е рассийска пapтенка , защото украинските граници са под тотален контрол на съседните държави , има струпана около 300хил войска и пиле не може да прехвръкне . и както е добре известно рассийката държи Черно море , и там лодка не може да преплава ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още