IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Галъп": 44,8% от избирателите ще гласуват на местните избори

Как се представят партиите в различните региони на страната, показва най-новото социологическо изследване

15:50 | 27.10.23 г. 3
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

44,8% от избирателите се очаква да гласуват на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври. За 2,5% от гласуващите може да се очаква да гласуват с "Не подкрепям никого" в избора за общинска листа. Тези данни от изследване от последните дни на предизборната кампания по поръчка на Българското национално радио са моментна снимка преди "финалната права", коментира Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

В отговор на въпроса за листата на коя от партиите или свързани с тях местни коалиции биха гласували, от анкетираните 1008 души 24,9% биха избрали листа или коалиция около ГЕРБ, 16,8% – на ПП-ДБ, а в София – заедно със "Спаси София", на "Възраждане" – 15,8%, ДПС – 12,7%, БСП – 9,5%, ИТН – 4%, "Левицата" – 2,2%, а 12% ще гласуват за различни други формации, сред които личат по-видимо опции около "Български възход", ВМРО и др.

2,1% съобщават, че ще изберат независим кандидат.

Източник: "Галъп интернешънъл болкан Източник: "Галъп интернешънъл болкан

Данните от проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 15 и 22 октомври, отразяват декларативни нагласи в открит въпрос, който следва типологията на регистрираните листи. Социолозите напомнят, че многообразието на местни вариации е неизброимо, твърде много са по-малките формации и затова нивата са ориентировъчни, но те показват най-общите афилиации на гласоподавателите с определена политическа марка – основният им мотив, когато гласуват за една или друга местна коалиция.

Прегледът по територията на страната показва, че БСП, по традиция, се представя по-слабо в североизточни райони, където пък по-силно е ДПС, както и в столицата, посочват социолозите.

"Възраждане" изглеждат в по-добра кондиция в северозападни и югоизточни общини, но при тази партия има и силно представяне в столицата. ГЕРБ пък изпъква в Северозапада, освен че е сравнително равномерно представен в страната.

Разбира се, въпросът за общински листи стига до отговори, които са близки до нагласите за гласуване за парламент, но все пак личат някои разлики спрямо практиката на "Галъп интернешънъл болкан" по отношение на нагласите.

В социологическата агенция отчитат, че "Възраждане" например изглежда в по-удобна позиция в сравнение с очакваното гласуване за парламент, а "Левицата" добива видимост, явно с оглед на алтернативната роля, която формацията играе по места спрямо БСП.

ПП-ДБ като че ли остават под очакваното си парламентарно представяне, докато „Има такъв народ“ например показва по-скоро покриване на нагласите от двата типа вот, коментират социолозите от агенцията. 

Според проучването 44,8% от заявяващите, че ще гласуват, приемат, че когато става дума за кметските избори, за тях е по-важна партията, която издига определен кандидат, но за 53,6% по-важна е самата личност на кандидата. По-добре е да има нов кмет, споделят 54,8% от възнамеряващите да гласуват. По-добре е да остане същият кмет приемат 37,7% от тях. В крайна сметка, надделява общото желание за промяна, както и фокусът върху мажоритарния избор.

Вие лично, бихте ли, или не бихте приели да гласувате на местните избори за даден кандидат, партия или коалиция срещу заплащане, друг стимул или по принуда – е друг въпрос, зададен от "Галъп интернешънъл болкан". "Да, бих", признават 11,4% от възнамеряващите да гласуват, но с "Не, не бих", отговарят 83,8%. Сред откровените личат по-скоро млади представители на малцинствени групи.

Според Първан Симеонов внушението, че машините са някакъв огромен проблем, е предизборна кампания. „Както навремето ни внушаваха, че машините са решение – също беше пропаганда, коментира по БНР изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“. – Най-важното за изборната процедура в България е да се каже, че тя не е никак лоша, с хартия или с машини. Единственият начин да се върне доверието на избирателите е като се върне доверието в политическия елит като цяло“.

Симеонов е категоричен, че „пипането на процедурата не дава решения, особено бързи“, както и че тя не трябва да се "пипа" на всеки избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 6 месеца
До: andy ... от сутрин до вечер копейкозависим/те храчиш/те безспир държавата и ЕС ... пак нема да ви се получи !! паметника го бишкаме !! демокрация баце ... :))) ... рассийските степни изпарения ги спрехме , 16 броя ф-16 си взехме , и петрола го сприраме , беляНЕ го подаряваме и започваме друга ... у лево и потапяте ... !! ... следващият парламент сборно копейкозависимите ще сте 10% най-много ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
andy
преди 6 месеца
"Единственият начин да се върне доверието на избирателите е като се върне доверието в политическия елит като цяло" Като ги гледаш всекидневно какви са сругинажи и какви далаверки въртят постоянно, какво доверие, какви 5 лева?! Най-криминалните типивe, които трябва да са зад решетките, са яхнали властта. Синчетата на комунистите от соца станаха първи ДЕМОкрати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още