IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вялата предизборна кампания ли стана причина за избуяването на популизма?

В предизборната кампания атаките бяха основно личностни, има фиксиране върху кандидата и историята на партията, която го излъчва, коментира Даниел Киряков

12:59 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Предизборната кампания за местинет избори беше вяла, в нея се чуха повече констатации на проблеми, отколкото решения, а констатацията означава тотален популизъм. Естествено е дискусиите да се концентрират върху личностите на кандидатите, трудно при такъв тип кандидати можеш да се фокусираш върху политики. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR пиар експертът доц. Александър Христов.

По думите му станаха по-лични дебатите, като причината в София е, че основните претенденти нямат нищо кметско в себе си и продължават да нямат.

Колегата му Даниел Киряков потвърди, че през 2023 г. видяхме популизмът да избуява. „В предизборната кампания атаките бяха основно личностни, има фиксиране върху кандидата и историята на партията, която го излъчва“, посочи той.

По думите му, за да бъде изграден добър публичен образ, не трябва да се лъже. „Трябва  да си със стабилна ценностна система, хубава биография без пукнатини. На избори най-много се лъже и нещата, които казваш, трябва да можеш да ги изпълниш. Ако обещаеш нещо, а то е нереалистично, ще бъдеш лесно хванат“, обясни той.

Киряков е категоричен, че успешен човек в една област не е гаранция, че ще бъде успешен и в кметския стол.

„Оранжев кмет и розов общински съвет – няма да могат да мелят брашно. Ние като жители ще страдаме. Местните избори са не просто атестат за продължаване на политическото управление, затова виждаме напрежение за теми, по които не трябва да има такова за кметски избори", смята пиар експертът.

Напрежението в „сглобката“

Според Христов, дори в текущите кампании парламентарните партии не могат да избягат от разговори за „сглобка“, кой с кого ще се сдружава.

Социологът Александър Маринов е убеден, че има силно нарастване на напрежението в „сглобката“. „Отчасти това се дължи на предизборната ситуация, но според мен не само. Моето мнение е, че се подготвя пренареждане, реконструиране на „сглобката“ и очевидно, че натискът е насочен комбинирано от ДПС и ГЕРБ върху „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, даже по скоро върху ПП“, коментира той по БНР.

Нагласите преди неделя

Социологът от „Маркет Линкс" Добромир Живков смята, че с местния вот в „някаква степен ще се преначертае картата на местната власт в страната“. „Няма вероятно да се случи такава значима промяна, която сме очаквали преди година-година и половина, защото има намалено напрежение между основните играчи“, заяви той по bTV.

Живков обаче очаква по-сериозно навлизане на две политически сили в местните структури във властта – на ПП-ДБ и на „Възраждане“. „Те вече са в ситуация да капитализират влиянието, което имат на национално ниво“, прогнозира социологът.

Геновева Петрова от „Алфа Рисърч" е убедена, че техните резултати ще бъдат по-слаби от очакванията им, а навлизането на "Възраждане" в местната власт ще стане през общинските съвети. „Имаше очаквания, че ПП-ДБ ще излъчат силни кандидати за кметове, истината е, че в много от общините техните кандидати се отличават като значими лидери", коментира социологът.

По думите ѝ тази предизборна кампания беше обичайна за местни избори. „В началото имахме очаквания, че тази кампания ще бъде много остра битка между формациите в управляващата коалиция с остри противопоставяния между кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ. Такива има, на отделни места видяхме, но много по-силно се случи конкуренцията – от една страна между кандидатите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, а от друга – на опонентите на управляващата коалиция“, посочи Петрова.

Добромир Живков е убеден, че в много от градовете се очаква оспорвана битка – в София, Пловдив, Варна, Благоевград. „Почти навсякъде ще има балотаж, но в няколко областни града ще има кмет от първия тур“, прогнозира той и потвърди, че голямата интрига ще е в столицата, където разликата между второто място – Антон Хекимян, и третото място – Ваня Григорова, е под един процент.

„Подкрепата за Ваня Григорова не идва само от симпатизанти на БСП. Тя привлича и симпатизанти на „Възраждане“, отбеляза Геновева Петрова.

Живков очаква и след втория тур в София разликата между двамата останали кандидати за кмет, каквато и да е конфигурацията, да бъде 5-6%.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още