IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Показаха демо бюлетини, отпечатани от машина за гласуване

На бюлетините е изписан хеш кодът, който ще се визуализира по време на изборния процес

10:16 | 02.11.23 г.
Снимка: МЕУ
Снимка: МЕУ

Министерството на електронното управление разпространи снимки на демо бюлетини, отпечатани от техническо устройство за машинно гласуване, инсталирано със софтуер, изграден при довереното изграждане, което беше извършено от експерти на Централната избирателна комисия вчера вечерта. 

На бюлетините е изписан хеш кодът, който ще се визуализира по време на изборния процес.

Датата и часът в приложения от МЕУ снимков материал показват, че към 07:26 ч. на 2 ноември 2023 г. се тестват функционалностите на машината, свързани с различните възможности за гласуване.

Продължава работата на екипите по удостоверяване на съответствието на машините за гласуване до извършване на всички необходими проверки, съгласно приетата методика. Екипите продължават да работят интензивно и в непрекъснат режим, съобщават от министерството. 

Освен за удостоверяването на машините, Министерството на електронното управление отговоря и за процеса по видеонаблюдение и видозаснемане в изборната нощ, достъпен на evideo.bg.

Припомняме, че заради скандал, свързан с машините за гласуване, ЦИК излезе с решение на първи тур да се гласува само с хартиени бюлетини. Това решение бе обжалвано в съда. Върховният административен съд постанови в понеделник, че решението на ЦИК е законосъобразно. ВАС посочи също, че за балотажа машини може да има, след като те преминат успешна процедура по удостоверяване.

Списъкът със секциите, в които в неделя ще може да се гласува и с машини, вече е изпратен от Централната избирателна комисия на фирмата "Сиела Норма", съобщава БНР. Фирмата трябва да зареди електронните бюлетини, както и да обслужи и да придвижи устройствата до 5900 секции със смесено гласуване.

Предадени са и кандидатските листи с имената на тези, които се явяват на втория тур за кметове на общини, райони и кметства. Изчаква се да приключи удостоверяването на машините, за да се подготвят машините за вота на 5 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още