IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на дронове в Украйна навлиза в своя пик

Дъждове и ниски температури видимо забавят интензивността на бойните действия

08:24 | 20.11.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войната на дронове в УКрайна навлиза в своя пик - и двете воюващи страни използват максимално безпилотни самолети за разузнаване на позиции и удари по цели по бойното поле и в тила. Пред обединения новинарски канал украински военни коментират, че като цяло има паритет по отношение на дроновете, макар че в някои части по фронтовата линия на украинците им е трудно да се справят с тях. Всичко зависи от радиоелектронните защити, коментира говорителят на Трета щурмова бригада Олександър Бородин.

The New York Times също отбелязва в свой анализ значението на радиоелектронната битка в Украйна. Според наблюдатели в началото руснаците са имали предимство, което по-късно са загубили, а сега отново са крачка напред. Още от времето на Студената война СССР са разработвали устройства за заглушаване на сигнали, за да блокират много по-модерното оръжие на НАТО.

Около 90% от въоръжението, което получава Украйна, няма защита от заглушаващи устройства, разказва Олександър Бережни, служител на разработчика на дронове Quantum. Според NYT в момента западните съюзници, включително и САЩ, се учат от тактиките на Украйна за преодоляване на радиоелектронните оръжия. В Украйна има няколко стартъпа и иновативни компании, които разработват системи за заглушаване на сигнали, за да попречат на прихващането на дронове, техните оператори и ракети.

Украински анализатори отбелязват, че през продължилата над 50 дни пауза при обстрелите над Украйна Русия е обърнала внимание на производството на дронове и е разширила производството само на няколко вида ракети - например "Искандер", които са едни от най-успешните.

Украйна напредва край Авдиевка, но очаква третата руска офанзива за обкръжаването на града

Украинските военни предупреждават за очаквана нова офанзива на руските части около Авдиевка в опит да бъде обградено населеното място. От началото на октомври досега Русия проведе две по-активни операции в региона, но досега без успех. Настъпателните действия в последните дни не носят успех на руснаците, посочва Институтът за изучаване на войната (ISW).

Руски източници обаче съобщават, че украинците са върнали позиции край железопътната линия край Степове (3 км северозападно от Авдиевка) и контраатакуват край коксовия завод. Геолокалиизирани кадри потвърждават напредъка на Украйна.

Влошаването на метеорологичните условия и продължителните валежи забавят интензитета на бойните действия по целия фронт. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават в своята сводка за 634-я ден от началото на пълномащабната война за 46 директни бойни сблъсъка, след средно 70-80 през миналата седмица.

Отбити са 12 атаки край Авдиевка, спрямо 26 в предишния ден. Ожесточени остават боевете край изравнената със земята Маринка  (16 отбити атаки) и Бахмут, където ВСУ съобщава за отбити опити за връщане на позиции край Клищиевка  и Андриевка. ВСУ съобщава още и за отбити атаки в Купянск, а край друга гореща точка в последните дни - Лиман, има пауза

Калта и лошата видимост заради дъжда не позволяват използването на тежка бронирана техника в Запорожието, но Украйна засега продължава своите настъпателни действия към Мелитопоп, сочат още данните. Руски източници потвърждават успех на украинците около Новопрокопивка и Ривне (и двете населени места са в близост до Роботине). Руските части са си върнали пост край магистралата Н08 (Орихив - Полохи - Билмак), след контраатака край Новофедоривка.

Украинците се укрепват на левия бряг на р. Днепър с атаки край Пойма и Пишчаивка, докато руски части контраатакуват към Кринки. Операциите в тази зона ще могат да помогнат за намаляване на артилерийския обстрел, на който е подложен Херсон през последните седмици, а от друга страна, ще отвори възможност за офанзива към Крим.

Русия връща на бойното поле разунавателен самолет от съветско време

Русия ще използва отново самолета М-55 "Геофизика" за разузнаване в Украйна, пише британското военно разузнаване. Самолетът е съветска разработка и може да събира ценни разузнавателни данни за украински позиции, без да напуска пределите на Русия. От началото на войната Москва страда от липсата на достатъчно разузнавателна информация за Украйна, посочват от британското разузнаване.

Използването на височинния разузнавателен самолет дава възможност тази липса да бъде попълнена.

Самолетът е използван за научно-изследователски дейности, но специалните служби са установили, че вече има специално разузнаватело оборудване, разработено за руски изтребители.

Завръщат се атаките към Москва

След месеци на прекъсване руската столица отново е под обстрел с дронове. Кметът Сергей Собянин съобщава в Telegram за две отбити атаки към Москва през уикенда. По данни на руските власти - без щети и пострадали. Министерството на отбраната на Русия съобщава за 31 свалени дрона над Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

УНИЦЕФ за първи път помогна за връщането на украинско дете, депортирано от Мариупол

УНИЦЕФ и Катар са помогнали за връщането на 17-годишния Бохдан Ермохин, депортиран от Мариупол в Русия, съобщиха украинските власти. Според омбудсмана Дмитро Лубинец агенцията на ООН за защита на децата за първи път участва в операция по връщане на деца в Украйна. Случаят на Ермохин стана популярен, след като той се обърна към президента Володимир Зеленски с молба за съдействие за връщането му у дома. В Украйна той има законен настойник - неговата сестра, но въпреки това руски военни го изпращат в приемно семейство в Русия през 2022 г. 

На 19 ноември Ермохин навърши 18 години и беше допуснат на територията на Беларус, откъдето отпътува заедно със своята сестра в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 5
ingusobjwomyfs
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат------> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 9
andy
преди 5 месеца
До: andyГрешка: Пейтриън -> Rumble
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 11
andy
преди 5 месеца
На укро нацистите са им останали предимно дронове и Хаймарси. Артилерия и противовъздушна защита почти нямат(само бракуваните ракети на Педapeнko) Да видим западн(ал)ите фaшaги какво ще успеят да им доставят. Друго, което нацистите правят, е да мобилизация на жени и младежи 18-20 години. Вече има видеа на компостирани руси хубавици в Пейтриън. Аз не мога да ги гледам, но явно на нацистите и фашистите им е все тая. Xората за тях са консуматив, а печалбите са най-важното нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 18
zelka007
преди 5 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... най-мирната държава в галактиката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 15
sssaaa
преди 5 месеца
До: zelka007, Фекален, от твояите фалшиви новини не става ясно как така Укронацистите трепят Рашките по всички фронтове, а пък в същото време губят територии? Как така Русия имала 4 пъти повече жертви с 1 мобилизация от 300к, а пък Укронацистите имат над 10 мобилизации с 4 пъти по-малко жертви? Ти математика учил ли си? Всеки ден от дневните ти сводки Рашбозуците губят техника, хора и територии, а пък от онлайн картата на конфликта излиза,че Укронацистите губят територии?Какво е това облъчване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 31
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: zelka007 Така е, москалските opки никога в историята си не са правили нещо съзидателно. Един град хубав има (центъра) на С.Петербург и той е правен от германци, плющящи редовите алкохолици зад врата да бачкат. От когато се самоуправляват - резултатът е видим. Мизерия, пиянство, корупция, убийства, нападения и разложение. Това е руския свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 24
zelka007
преди 5 месеца
на Днепър беля , край Авдиевка беля , до Бахмут беля , край Роботине беля , край Купянск беля ... оти ги покри пръстта 320хил рашибозука ?! интересно е форумните геополитически корифеи да помислят колко хора останаха в луганска , донецка области ?! или стана като в приднестровието и южна осетия , рассийските гарнизони и семействата им ... никаква икономика , никакво развитие , пустини ... рассийски мир ... !! ... способен само да руши , и да живее във вечна война с някой ... !! cвuне рассийски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 24
zelka007
преди 5 месеца
рашибозука извади от складовете камиони газ-51 , танкове т-54 и т-55 , гаубици от втората световна Д-1 , що да не извади и архивни самальоти ... злите езици говорят , че вече нямат авиационни двигатели с ресурс за бойни операции ... почти не използват и бомбардировачите си , щото той фърка , фърга две ракети калибър , които украинците свалят и каца . да ама после подготовката за следващият полет отнема от една седмица до 10 дена . технологиески са без аналог ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още