IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската пропаганда "окупира" войната между Израел и "Хамас", за да раздели Запада

Профили, свързани с Кремъл, са увеличили с 400% активността си в социалните мрежи след 7 октомври

14:26 | 30.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войната между Израел и "Хамас" е златна възможност да се всее разделение сред западните държави, която пропагандистката машина на Москва нямаше как да пропусне, пише в анализ европейското издание Politico. След 7 октомври темата стана водеща за публикациите в социалните мрежи на руските дипломати, държавни институции и структури, както и съюзници на руския президент Владимир Путин на Запад.

Данните показват, че активността на тези профили в социалните мрежи се е увеличила с 400%. Това може и да е "капка в морето" на фона на милионите постове във Facebook, но използваните профили имат много широк "рийч", тоест хора, до които съдържанието може да достигне. Само забранените в ЕС заради пропаганда медии Russia Today и Sputnik заедно могат да достигнат милиони потребители в Европа, Южна Америка и Африка.

Свързаните с Кремъл профили са разпространявали непроверена информация или директни лъжи като например, че "Хамас" използа оръжие на НАТО, за да атакува Израел, или че британски инструктури са тренирали бойците от терористичната групировка.

"Каквото става онлайн, никога не остава онлайн", коментират европейски чиновници пред Politico. В реалния живот Владимир Путин играе своята геополитическа игра - лидерите на "Хамас" бяха на посещение в Москва в края на октомври, като руският президент опита да покаже, че играе ролята на посредник при освобождаването на заложниците, държани в плен от организацията. Руският президент предупреди и за възможно разрастване на конфликта, като Израел извърши операция в Ивицата Газа и срещу близкия съюзник на Кремъл - Иран.

Москва успя да раздели Запада чрез таргетирани послания в социалните мрежи, сблъсквайки хората, подкрепящи Израел, и тези, подкрепящи Палестина. Резултатът в реалния живот са многохилядни протести от Лондон до Вашингтон, както и избуяването на антисемитски настроения. Но Кремъл постигна и още едно предимство - отвлече общественото внимание, включително и в Русия, от войната в Украйна.

"Колкото повече светът обръща внимание на Израел и "Хамас", толкова по-малко обръща внимание на факта, че американският Конгрес е напът да не финансира военните усилия на Украйна", коментира Брет Шафер, ръководител на отдела за манипулация на информацията в Германския фонд "Маршал".

Ефектът от тази онлайн война в реалния живот е този, че много хора на Запада започнаха да се питат колко дълго могат да продължат да подкрепата за Украйна и високите разходи за войната във времена на икономически трудности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 месеца
много ясно... нали за това е подпалиха, зада отклонят внимание от техния тотален провал в Украйна, но и това няма да им помогне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още