IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членове на "Хамас" са на работно посещение в Москва

ЕС призова за "хуманитарна пауза" и отваряне на повече хуманитарни коридори

07:48 | 27.10.23 г. 2
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Членове на "Хамас" са на посещение в Москва, потвърди говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова по време на брифинг. Тя отказа да уточни целта на визитата и планираните срещи и обеща допълнителна информация на по-късен етап.

В съобщение на Министерството на външните работи се казва още, че основните теми са били свързани с освобождаването на чуждите граждани, взети за заложници при атаките на "Хамас" на 7 октомври, както и за евакуацията на руски граждани от Ивицата Газа. От "Хамас" също потвърждават темите за дискусиите, допълва CNN. В делегацията са зам.-ръководителят на политическото бюро на "Хамас" Муса Абу Марзук и Базем Наим. Те са разговаряли с зам.-министъра на външните работи Михаил Богданов.

В плен на "Хамас" са между 200 и 250 души - участници в музикален фестивал и жители на населени места в близост до Ивицата Газа. Досега бяха освободени 4-ма души, сред които двама американски и двама израелски граждани. Близки на заложниците предупредиха израелските власти, че търпението им се изчерпва.

"Хамас" съобщи, че в резултат на обстрела над Ивицата Газа са загинали 50 души от държаните в плен от 7 октомври насам.

Израел се готви за следващия етап от войната си с "Хамас", коментира от своя страна министърът на отбраната на страната Йоав Галант, цитиран от CNN. Кадри, разпространени по-рано в четвъртък (26 октомври), показаха частично нахлуване на израелски танкове в северните зони на Ивицата Газа. Според израелските военни подобни рейдове ще продължат, тъй като са част от подготовката за мащабна сухопътна опеарция.

Армията продължава обстрела над анклава по суша и от морето, като целите са лидери на "Хамас" и инфраструктура на организацията. Има съобщения, че е убит генерал от организацията, който е планирал атаките от 7 октомври. Израел продължава блокадата на Ивицата Газа и отказва да доставя електронергия, вода и храна. В региона получават чуждестранна хуманитарна помощ, която преминва през пункта Рафах на границата с Египет.

От ООН отбелязват, че в камионите има само храни, вода и медикаменти, но не и толкова дефицитното гориво. Заради липсата на електроснабдяване болниците работят благодарение на резервни генератори. Тяхната работа обаче е заплашена да спре заради недостига на гориво и с това под риск се поставя животът на хиляди пациенти.

Израел твърди, че на територията на Газа има достатъчно резерви от горива и разпространи снимки с такива. Според представители на армията в Ивицата Газа има най-малкто 500 хил. литра горива.

След като САЩ и Русия не успяха да прокарат свои резолюции за "хуманитарна пауза" в Израел, лидерите на ЕС призоваха за същото след първия ден от своята среща в Брюксел. В своето изявление обаче страните не включват "прекратяване на огъня", което беше поискано от някои държавни глави, защото се смята, че подобно действие ще бъде от полза за "Хамас", която ще се прегрупира.

В "паузата" се предвижда отваряне на коридори и оказване на хуманитарна помощ. В изявлението си ЕС отбелязва още, че ще работи с партньорите си в региона за защита на цивилните граждани, както и за осигуряване на доставки от вода, храна, медицински грижи, горива и палатки, както и ще се уверят, че тази помощ няма да стигне в ръцете на терористите. 

"По време на срещата потвърдихме желанието на ЕС да подкрепи принципа за двете държави на международна мирна конференция, която да се проведе скоро", заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. В позицията на ЕС се осъжда атаката на "Хамас" и се потвърждава правото на Израел да се защити.

Европейските лидери продължават разговорите си днес (27 октомври) с промяната в бюджетната рамка за периода 2021 - 2027 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 7
0pk
преди 6 месеца
До: penman мда, сигурно се събират да договорят военна помощ с/у американските самолетоносачи. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 18
penman
преди 6 месеца
Събрали се изчадията Адови на съвещание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още