IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И САЩ, и Русия не успяха да прокарат резолюция за "хуманитарна пауза" в Газа

Израел се подготвя за сухопътна операция в Ивицата Газа

07:38 | 26.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нито САЩ, нито Русия успяха да прокарат резолюция в Съвета за сигурност на ООН за "хуманитарна пауза" в Ивицата Газа, съобщи ООН в изявление. Против предложението на САЩ гласуваха Русия, Обединените арабски емирства и Китай. Бразилия и Мозамбик се въздържаха. Документът получи достатъчно гласове, но вето от един от постоянните членове го блокира.

Руското предложение пък не получи достатъчно гласове - "за" гласуваха само Китай, Русия, Габон и ОАЕ, от необходими 10. Против руската резолюция гласуваха САЩ и Великобритания, а Албания, Бразилия, Еквадор, Франция, Гана, Япония, Малта, Мозамбик и Швейцария се въздържаха.

САЩ блокираха и предложението на Бразилия за "хуманитарна пауза", за да бъде безопасно да бъде доставена и оказана помощ в Ивицата Газа, въпреки че в него се осъждаше атаката на "Хамас" срещу Израел. Представителите на САЩ заявиха, че причината да не се съгласят с текста е, че те не отбелязват правото на Израел да се защити.

И двете предложения на САЩ и Русия осъждат атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и призовават за прекратяване на огъня. Американците са записали в резолюцията си правото на Израел да се защити, а руснаците настояват израелските военни да отменят нареждането си за евакуация на живеещите в Ивицата Газа към южните части на анклава.

Очакванията са, че днес (26 октомври) лидерите на ЕС могат да излязат със свой призив за пауза в бойните действия. През изминалите дни лидери от общността, както и висши чиновници от европейските институтции посетиха Израел в опит да бъде намерено решение на кризата.

ООН съобщава също за намаляване на резервите от горива в района, което поставя под риск изпълнението на каквито и да е хуманитарни дейности. Палестинските власти пък предупреждават за нови жертви, ако спрат работата на генераторите на болниците.

Бойци на "Хамас" са забелязани край пункта Рафах, през който влизат колоните с хуманитарна помощ, посочва CNN. Те спират събралите се там хора да се приближат до границата. Очакванията бяха, че през този пункт може да се извърши евакуация на граждани от Ивицата Газа.

"Хамас" държи 135 заложници с чуждо гражданство, сред които 54 граждани на Тайланд и по 12 души с американски и германски паспорти, съобщават от израелското правителство. Досега "Хамас" освободи четирима души, а помагащите в преговорите Катар очакват скоро пробив около заложническата криза. Според медийни публикации "Хамас" държи между 200 и 250 души, задържани в първите дни на своята изненадваща атака срещу Израел. Това са хора, участвали в музикален фестивал, както и живеещи в близост до Ивицата Газа. Освободените заложници разказаха, че са държани в тунели в анклава.

Израел запазва готовността си за сухопътна операция в Ивицата Газа, посочват още властите в страната. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху съобщи в телевизионно обръщение, че целта е унищожаване на военните части на "Хамас".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още