IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасността войната в Израел да прелее в регионален план все още съществува

Какво ще договорят посредниците след разговори с израелската страна и „Хамас“, коментира Мирослав Зафиров, политически съветник на мисията на ООН в Израел

10:56 | 25.10.23 г. 2
Снимка: Mustafa Hassona/Anadolu via Getty Images
Снимка: Mustafa Hassona/Anadolu via Getty Images

Израелското общество в момента е изключително консолидирано и стои твърдо зад крайната цел да бъде сложена точка на опасността от организацията „Хамас“. Опасността тази война в Израел да прелее в регионален план все още съществува. Предстои да видим на фона на следващите фази на войната какво ще се случи например на север от Израел – в Ливан. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Мирослав Зафиров, дипломат от кариерата, политически съветник на мисията на ООН в Израел и експерт по Близък изток.

Той се надява диалогът за разрешаването на конфликта да продължи. „Определени послания бяха изпратени към „Хизбула“ и Иран от страна на Пекин, които са в полза на това да се търси компромис“, обясни дипломатът, допълвайки, че Китай е доста прагматичен играч.

По думите му Иран се намира в състояние на несигурност по отношение на това какво и докъде би искал да стигне, за да защити своите идеологически съюзници.

„Целта на втората фаза на военната операция във войната, която Израел води срещу „Хамас“, след извършените престъпления на 7 октомври, е да установи пълен контрол върху Ивицата Газа и да унищожи напълно военния потенциал на „Хамас“. Това пълномащабно влизане все още не е в ход“, коментира Зафиров. 

Той напомни, че за хуманитарните помощи има договорености между страните, които оперират хуманитарния коридор и „камионите продължават да влизат“. В момента се преговаря хуманитарният коридор да продължи да бъде отворен през единствената сухопътна граница – египетската, през пункта Рафах – и дори да се разшири.

Той посочи, че с приоритет се водят преговори за съдбата на чуждестранните граждани, които се намират на територията на Ивицата Газа. Дипломатът потвърди, че най-тежки са преговорите, които ще засегнат въпроса за израелските заложници, които са в ръцете на „Хамас" и „Ислямски джихад“.

На въпроса дали има директни разговори между израелската страна и „Хамас“ или палестинци, анализаторът е категоричен: „Не. Само през посредник минава всичко в момента и така ще бъде!“

В коментара си за степента на стабилност на управлението на Бенямин Нетаняху той подчерта, че израелското общество в момента е изключително консолидирано. „Живея в Близкия изток от 20 години и никога не съм виждал по-консолидирано еврейското общество. Нека няма никакво съмнение относно това каква е крайната цел на военните действия и че израелското общество стои твърдо зад този подход – да бъде сложена точка на опасността от организацията „Хамас“, смята дипломатът.

Какви са шансовете за признаване на Палестина за държава? Каква е целта на Израел в Ивицата Газа? Защо е рано да се обсъжда съдбата на конфликта в Близкия изток и неговия край? Възможно ли е пренасяне на конфликта с атаки на Ислямски джихад в Европа? Възможно ли е към Европа да тръгне бежанска вълна?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 6 месеца
Израелските варвари май се изплашиха и поспряха със зверствата. Светна им, че ще го ядат големия ако продължават така. Все пак цивилните жертви в Газа минаха 5000, от които над 1500 деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 6 месеца
Май ще минат метъра изрелците, на никой наоколо не му се ходи на война. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още