IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Шаламанов: България се нуждае от още по-стратегически ориентирана отбранителна политика

През 2024 г. Украйна трябва да определи ясни цели и да търси подкрепа за постигането им, счита бившият министър на отбраната

16:48 | 10.12.23 г. 6
Велизар Шаламанов. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Велизар Шаламанов. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

По отношение на Шенген съм много оптимистично настроен заради геополитическите тенденции и важността на Бълария и засилване на сигурността, като САЩ ще помогнат на България да влезе в Шенген. Това каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Най-важният форум в близка перспектива, който трябва да проясни картината очертаващата се картина и то (силно вярвам) в позитивна посока, ще бъде срещата на върха на НАТО във Вашингтон, когато ще се отбележат 75 години на Алианса. Вероятно Швеция вече ще бъде част от него. Темата за Украйна е ключова", каза Шаламанов и допълни, че през 2024 г. Киев трябва да определи ясни цели и да търси подкрепа за постигането им.

Планът на президента Зеленски постепенно набира подкрепа, допълни гостът очертавайки общата геополитическа картина. "Вижда се и стремеж към затопляне на отношенията между Гърция и Турция, което е много важно за нас", посочи той. 

България преминава към режим на системно подпомагане на Украйна, обвързано с решително укрепване на българската отбрана с използване на съюзническите инструменти, отбеляза Шаламанов. Това включва бързо разполагане на противокорабни ракети, на системи за противовъздушна отбрана, разширяване на батальонната бойна група до бригада, заедно с амбициозна програма за превъоръжаване, която Министерски съвет вече прие, обясни той. Сериозната промяна в отбранителната политика на България е много важна в контекста на трудностите, които в момента има САЩ с одобряване на помощта за Украйна, счита Шаламанов.

"Поради сложността на ситуацията, в която се намираме, на нас ни трябва още по-стратегически ориентирана политика в сферата на сигурността, на отбраната, на новите технологии, на инвестициите, на регионалното сътрудничество, а това не може да става на ръчен режим от страна на група депутати в Народното събрание. Това може да стъне само с капацитета, административния, аналитичния, визионерския, на правителството", отбеляза той и допълни, че с ротацията ще се стигне до правителство, което е по-стратегически ориентирано и гледа не девет месеца, а четири и повече години напред. 

Шаламанов е оптимист за приемането на България в Шенген и заяви, че САЩ ще помогнат за приемането на страната ни. "Въпреки че Шенген е въпрос на Европейския съюз, аз се връщам към моя непосредствен опит от 1999 г. Когато става въпрос за сигурност, ролята на консултациите в НАТО и ролята на САЩ е изключително важна", посочи той. 

Шаламанов не счита, че Западът е започнал да се примирява с моментната ситуация в Украйна, но коментира, че наблюдава огромно засилване на информационно-психологическите операции на Кремъл, целящи да изкривят реалната картина към момента. "Все още виждам едно добро ниво на консолидация в НАТО и за това мисля, че по-амбициозното мислене в сферата на геостратегията, на отбранителната политика, подготовката на срещата на върха във Вашингтон, избор на нов генерален секретар, който с нова енергия ще работи за поддържането на алианса, е посоката, в която трябва да се гледа", отбеляза той. 

Шаламанов счита, че изборът на следващ генерален секретар на НАТО ще бъде свързан с посочването на най-подходящата личност, която да гарантира процеса на консолидация и нарастване на способностите не само на армиите, но и на отбранителната индустрия, на развитието на нови технологии, на по-ефективно използване на средствата.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 10.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 11
Solar Power
преди 4 месеца
До: aldy: От цялата ти тирада не разбрах защо държиш да има доставчик от русия или САЩ като можем сами да си бъдем доставчици на доста военно оборудване което правим и в момента :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 11
Solar Power
преди 4 месеца
До: Tikva007: Заради ей такива лемури като теб нямаме нищо в армията освен едни ръждясали ак47 всичко е тотален леж включително и великите руски самальотьй дето няма да излетят ...Заради подобни лемури като теб но началници в русия същата не може да се справи с армия 10 пъти по малка от нея вече 2-ра година. Даже не виждам как ще се справи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
Solar Power
преди 4 месеца
До: aldyОще по стратегическо е да разчташ на 3-те бтр-а и 7 самолета с руско оборудване които даже няма да излетят :)))По стратегическо е да си правиш 155мм снаряди и оръдия за тях тук в България и да си ги ползваш при нужда срещу Хитлер опс патлер ако те нападне както през 1945-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
Tikva007
преди 4 месеца
Ей такива лемури като тоя шаламанов върнаха българската армия в средата на 19 век, сиреч - без армия. Остава въпросът, колко е възможно да има държава без армия? Изглежда, че и държавата вече отива към статуса си в същото време - има спомен за някогашна държава, но само за апокрифна вътрешна употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
aldy
преди 4 месеца
Когато ориентираш цялата си отбрана на всички доставки от един доставчик, намиращ се на 10 хил км, зад сума ти морета и океани, и да чакаш патрони, снаряди, резервни части да ти пристигат от там по време на война, без да имащ нищо като собствено производство, това наистина е СТРАТЕГИЧЕСКО. Достойно само за неокастрена гьостерица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още