fallback

Украинските военни искат мобилизацията на още 500 хил. души

Указ за мобилизация на жени няма да бъде подписан от президента, но е възможно намаляването на възрастта за мобилизираните

21:55 | 19.12.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинските военни настояват за мобилизацията на 450 хил. - 500 хил. души, стана ясно от годишната пресконференция на украинският държавен глава Володимир Зеленски. "Това е много сериозна цифра", призна той и и допълни, че това ще коства 500 млрд. гривни (13,4 млрд. долара) и очаква от правителството пълния разчет.

"Трябват ми повече подробности", заяви Зеленски. Трябва да има яснота защо е нужна над 1 млн. армия и комплексен план за отпуските и ротациите на военните, отчете още той.

Върховната Рада работи за промяна в правилата за мобилизацията, като в публичното пространство се коментира привличането на жени и младежи. Зеленски беше категоричен, че няма да подпише закон за мобилизацията на жени, ако такова предложение все пак получи одобрението на депутатите, а по отношение на намаляването на възрастта за мобилизация от 27 години на 25 години заяви, че вижда необходимост, но ще изчака да чуе и аргументите на военните.

В момента възрастта за мобилизация на украинците е 27-60 години, като има и редица възможности за отлагане - например за следващите, дори и второ или трето висше образование. От мобилизация са освободени още и многодетни бащи и т.н. Младежи и жени, разбира се, могат да се включват в армията като доброволци.

По време на продължилата два часа пресконференция Зеленски отбеляза, че Украйна не е получила покана за членство в НАТО, а появилата се идея за влизане в Алианса без окупираните в момента земи, нарече "глупаво". По този начин ще признаем окупираните територии за руски, допълни той.

Зеленски не вижда сигнали за желанието на Москва да преговаря за мир. Доказателство за това са изявленията, че целите на "специалната военна операция" не са се променили. В общуването си с Виктор Орбан той не е обсъждал възможностите за мирни преговори с Москва, въпреки че унгарският премиер лобира за това публично.

Украинският държавен глава коментира и намалената помощ от Запада с думите, че това е временно. "Убеден съм, че САЩ няма да ни изоставят", каза той. Зеленски отбеляза, че европейски държави са потвърдили финансовата подкрепа за 2024 година, посочвайки, че Германия ще отдели 8 млрд. евро за военна помощ. Отпускането на 50 млрд. евро от ЕС е въпрос на време, смята той.

Бяхме в пълна блокада и успяхме да излезем от нея", каза още украинският президент относно намалената помощ, припомняйки окупацията на почти половината държава, прекъснатите логистични връзки и кибератаки, липсата на доставки на стоки от първа необходимост за окупираните територии. Според него рискът Украйна да загуби войната заради липсата на подкрепа съществува винаги, но това не означава, че трябва да се предаде.

Зеленски отказа да сподели военните планове за 2024 година, припомняйки колко много се говореше за контранастъплението през 2023 година, а резултатите от него са незадоволителни. Причината за това е липсата на въздушен контрол, както и на достатъчно муниции, смята украинският президент. Победата за него е връщането на всички окупирани територии до границите от 1991 година и смята, че обединени украинците могат да победят.

Ако се отнасяме скептично, може да загубим страната си, а не съм готов за това, допълни той.

По отношение на икономиката Володимир Зеленски отбеляза, че данъчните проверки, които бяха отмнени в началото на войната, за да се стимулира бизнеса, са върнати по искане на Международния валутен фонд (МВФ).  Като важен успех през изминалата година той посочи и ръста на икономиката с 5% и укротяването на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 19.12.23 г.
fallback
Още от Политика виж още