IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: Второто плащане по Плана за възстановяване ще стане до пролетта

Габриел и Денков ще търсят консенсус за кабинета след ротацията и тогава ще се предприемат действия

13:32 | 12.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков увери депутатите, че второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост на България ще стане до пролетта. "Готов съм да се обзаложа, тогава ще обсъждаме въпроса кога точно ще бъде изпратено третото плащане, защото е очевидно, че третото трябва да се изпрати след второто плащане", каза Денков по време на блиц контрола в парламента.

Планът за възстановяване трябваше да се предоговори, защото България се представяше по-добре икономически, подчерта премиерът. Той напомни, че България щеше да загуби 2,4 млрд. лв., ако правителството не се беше справило с териториалните планове, така както служебното правителство загуби 200 млн. лв. в края на 2022 г. „А ние, благодарение на нашата усилена работа, успяхме да осигурим тези 2,4 млрд.лв., така че не сме спирали да преговаряме с Европейската комисия нито за ден“, каза Денков. Непрекъснато сме в преговори, за да успеем да осигурим всички средства, заяви премиерът, цитиран от БТА

"Факт е, че в момента 90% от реформите, които бяха обещани, за да може да се поиска второто плащане, вече са изпълнени", каза още Денков. Той информира, че предстоят още едно или две решения, след което ще приключи процесът с подаването на второ искане за второ плащане, което е започнало още миналата година. 

 По-късно на брифинг в парламента министър-председателят Николай Денков коментира предстоящата премиерска ротация.

„Разговорите по същество ще започнат днес, но те ще започнат с принципите, по които ще бъде осъществена ротацията. Дискусията за това какъв ще бъде подходът предстои“, добави Денков. Той смята за правилно да се правят смени „само там, където има сериозна необходимост, защото изпълнението на управленската програма изисква човекът да може да стартира от първия ден“.

По думите му дискусията за това какъв ще бъде подходът предстои и тя ще бъде първо между него и Мария Габриел.

„В следващите дни от мен за имена на министри няма да чуете нищо, защото този разговор трябва първо да се състои между нас с г-жа Габриел и когато имаме яснота, когато видим какви са възможностите за подкрепа на политическите сили, едва тогава ще обсъждаме имена. Имаме още два месеца и през тези два месеца държавата трябва да работи, министрите трябва да работят. Ние не можем да си позволим два месеца да си говорим за ротация и да не работим сериозно по програмата", отбеляза Денков.  

Според премиера случаят със здравния министър Хинков показва на колко сериозен натиск са подложени от всички страни министрите.

"Министър Хинков свърши доста работа. Да, има задачи, които се забавиха, но трябва да се види дали има обективни причини за забавянето, или не“, каза Денков.

„За мен е много важно максимално гладко и бързо да преминем към работата на следващия кабинет. Тези дискусии около ротацията отвличат вниманието и на министрите“, посочи премиерът. За неговата роля, дали ще е министър без портфейл, Денков посочи, че още не е решено – обсъждат се различни варианти.

„За МВнР предстоят разговори, не искам да влизам в разговори, без да сме го изговорили с Габриел", каза още премиерът.

На въпрос с чий мандат трябва да бъде следващото правителство, Денков посочи, че за него това е технически въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още