IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър Христо Хинков напуска поста си след ротацията

Имам усещането, че нямам политическа подкрепа, посочи Хинков

16:00 | 11.01.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването в кабинета на Николай Денков проф. Христо Хинков няма да бъде министър след ротацията. Той заяви, че решението е лично негово и допълни, че не усеща политическа подкрепа от групата, която го е издигнала.

„Няма да остана министър след ротацията", каза пред медиите министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

„Имам усещането, че нямам политическа подкрепа“, коментира той и допълни, че случаят с „Пирогов“ – финансовият одит, който бе извършен преди няколко седмици, е капката, преляла чашата.

„Със случая „Пирогов“ си дадох сметка, че няма да мога да управлявам адекватно тази система, която има нужда от реформа“, каза Хинков и допълни, че част от тази реформа е смяната на мениджъри, които се доказват като неефективни.

Хинков е споделил решението си с партията, която го е издигнала. „Казах пред ДСБ, че нямам политическа подкрепа и тъй като ще има смяна на конфигурацията с политическо мнозинство, именно това мнозинство с неговите реакции по мои управленски решения ми подсказа, че би трябвало да се оттегля след ротация“, каза той.

Относно проверките за финансовото състояние на най-голямата спешна болница у нас министърът посочи, че се очакват резултатите от работата на прокуратурата по случая. По думите му проверките потвърждават заключенията от одита на министерството. 

Това е първата сигурна рокада в кабинета, потвърдена лично от Хинков.

Здравният министър не посочи кой ще го наследи на поста.

Ротацията между Николай Денков и Мария Габриел трябва да се случи в началото на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още