IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на управляващата партия в Тайван печели преднина в деня на изборите

Лай Чинг-те води с над 3 млн. гласа, следван от Хоу Юи с 2,7 милиона и Ко Уен-дже с малко над 2 милиона

14:00 | 13.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кандидатът на управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) Лай Чинг-те печели ранна преднина в деня на изборите в Тайван след старта на преброяване на гласовете, съобщава Ройтерс.

Лай, който е и вицепрезидент на Тайван, отчита подкрепа от над 3 млн. гласа до момента след затварянето на избирателните секции в 16:00 ч. местно време.

Неговата партия, която защитава суверенитета на Тайван и отхвърля териториалните претенции на Китай, се бори за трети мандат, който ще бъде безпрецедентен при настоящата избирателна система на острова.

Лай се изправя срещу лидера на опозиционната Националистическата партия (Гоминданг) Хоу Юи и кандидатът от Тайванската народна партия (ТНП) Ко Уен-дже. Към момента Хоу е втори с около 2,7 млн. гласа срещу малко над 2 млн. гласа за Ко.

Говорейки пред журналисти в южния град Тайнан преди гласуването, Лай насърчи хората да гласуват.

„Всеки глас е ценен, тъй като това е трудно спечелената демокрация на Тайван“, изтъква той.

В навечерието на изборите Китай многократно заклейми Лай като опасен сепаратист и отхвърли многократните му призиви за преговори. Лай казва, че е отдаден на запазването на мира в Тайванския пролив и укрепването на отбраната на острова.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи в събота сутринта, че отново е забелязало китайски балони да пресичат чувствителния проток, един от които е прелетял над самия Тайван. Министерството осъди вълната от балони през последния месец, определяйки я като психологическа война и заплаха за безопасността на въздухоплаването.

Парламентарните избори са също толкова важни, особено ако никоя партия не спечели мнозинство, което потенциално възпрепятства способността на новия президент да приема законодателство и разходи, особено за отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още