IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван се насочва към избори, които ще определят сигурността в региона

Тримата основни кандидати имат различни възгледи относно Пекин

10:00 | 13.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайванските избиратели се отправят към урните на парламентарни и президентски избори, които ще определят отношенията на острова с Вашингтон и Пекин за години напред и ще повлияят върху регионалната сигурност, пише Bloomberg.

Горещо оспорваната надпревара в събота ще покаже как управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) ще се опита да си осигури рекорден трети мандат на власт. Нейният кандидат Лай Чинг-те подкрепя по-топлите връзки със САЩ и е обявен за сепаратист от Китай.

Победа за опозиционната Националистическата партия (Гоминданг) вероятно ще доведе до възобновяване на диалога с правителството на китайския президент Си Дзинпин, което прекъсна преговорите с настоящата администрация преди осем години. Лидерът Хоу Юи е готов на дискусии за обединение с Пекин, който твърди, че Тайван е негов.

Тайванската народна партия (ТНП) провежда първата си президентска кампания, залагайки на бившия кмет на Тайпе Ко Уен-дже, който е популярен сред по-младите и по-образовани избиратели.

Избирателните секции са отворени от 8 часа сутринта местно време и избирателите ще могат да гласуват до 16 часа, като резултатите вероятно ще станат известни рано вечерта.

И тримата кандидати за президент, както и държавният глава Цай Инуън и премиерът Чен Чиен-джен гласуваха сутринта.

Кандидатът на ДПП Лай Чинг-те. Снимка: Bloomberg L.P. Кандидатът на ДПП Лай Чинг-те. Снимка: Bloomberg L.P.

„Радостно е да видя много хора да гласуват ентусиазирано рано сутринта, изпълнявайки своите граждански права и задължения“, заяви премиерът Чен пред журналисти. „Изглежда, че много хора са излезли по-рано да гласуват заради днешното хубаво време“, добавя той.

Китайската комунистическа партия (ККП) засили усилията си да сплаши правителството на президента Цай по време на настоящия ѝ мандат. Най-вече чрез провеждането на големи военни учения около острова на два пъти като отмъщение за срещата ѝ с висши американски законодатели.

САЩ са основният военен поддръжник на Тайван, като президентът Джо Байдън многократно е казвал, че неговата нация ще защити Тайван в случай на нападение от Пекин.

Различните възгледи на двете суперсили относно статута на Тайван представляват голямо изпитание за скорошното стабилизиране на връзките им след години на трудности по отношение на търговията, технологиите, човешките права и др. Напоследък Пекин и Вашингтон започнаха бурна дипломатическа дейност, която включва подновяване на военни преговори на високо ниво.

Служители по сигурността в Тайван казаха, че не очакват Народната освободителна армия да проведе големи военни учения около острова веднага след изборите, дори ако Лай спечели. Те обаче виждат как Пекин засилва икономическия натиск и предприема други принудителни мерки, преди новият президент да встъпи в длъжност през май, без значение кой кандидат триумфира на изборите в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още