IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожесточена надпревара: Как изборите в Тайван ще определят бъдещето на острова?

Поддръжниците на независимостта и прокитайски настроените политици са с малка разлика, според социологическите проучвания

11:55 | 23.12.23 г. 1
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

2024 г. се очертава да е натоварена политическа година, с множество избори по целия свят. Едно от първите гласувания в календара е и едно от най-оспорваните и с множество последствия – това в Тайван а 13 януари, където се сблъскват жизненоважни стратегически интереси на САЩ и Китай.

Кампанията започна с очаквания в САЩ, че управляващата и подкрепяща независимостта Демократична прогресивна партия (DPP) ще победи. Битката обаче се ожесточава на последния етап от надпреварата преди вота, пише Politico.

Ръководството на китайската Комунистическа партия, което е все по-настоятелно в твърденията си, че Тайван е част от Китай и желае падане на управляващата партия в Тайпе, се опитва да промени изборите чрез кампания за дезинформация и странни твърдения в социалните медии.

Тактиката може и да сработи, посочва медията. Последните социологически проучвания за президентската надпревара на портала My Formosa показват, че лидерът на DPP Уилям Лай получава 35,2%, което е много малка преднина пред противника му Хоу Ю-их (30,6%), който е приятелски настроен към Пекин.

Ситуацията е нажежена и от гледна точка на опасенията за сигурността около Тайванския проток. Китай осъществява упорити военни маневри в района, а САЩ залагат много с усилването на защитата на острова.

Противниците на Лай играят упорито върху последиците за сигурността. Те го обвиняват, че доближава острова до конфликт заради коментарите му в подкрепа на независимостта. Китай винаги е предупреждавал, че независимостта „означава война“ и президентът Си Дзинпин декларира готовност да използва „всички необходими мерки“, за да осигури обединение.

Лай отвърна на удара, че съперниците му „повтарят като папагали“ китайска пропаганда, за да напреднат на изборите.

За световната икономика откритата война за Тайван би била катастрофа, която може и да надмине шока от руската инвазия в Украйна, защото островът има критична роля при доставките на микрочипове.

Чао, съветник на DPP и бивш политически секретар в представителството на Тайван във Вашингтон, признава, че партията завършва годината с много трудности. Той посочва, че тя управлява Тайван от 8 години и „всичко може да се промени“.

Чао е откровен за мащаба на китайската офанзива в социалните медии. „Това, което виждаме, е много по-сложен Китай“, разсъждава той. „Те станаха много по-уверени в способностите си да влияят на нашите избори не чрез военна принуда или други явни средства, а чрез дезинформация, чрез влияние върху общественото мнение, чрез контролиране на информацията, която хората виждат... чрез социални медии като TikTok“, допълва той.

Една от многото неоснователни истории, които придобиха популярност в социалните публикации, е твърдението, че САЩ е поискал от Тайван да развие изследване на биологични оръжия. Друга информация твърди, че DPP тайно подслушва съперниците си.

Търговските и бизнес връзки са друг лост. Според японския вестник Nikkei около 300 ръководители от големи тайвански фирми, работещи в Китай, са били повикани на среща от директора на службата по въпросите на Тайван на Китай Сон Тао, близък съюзник на Си. Те са били насърчени да се приберат на острова и да подкрепят победа на пропекинските сили на вота.

Всичко това се усложнява от несигурния изход от предстоящите президентски избори в САЩ. След натиска на Пекин върху свободите в Хонконг и с обратната реакция на кризата в Украйна тревогите сред поддръжниците на DPP за перспективите пред Тайван нарастват.

„Ние не искаме да сме следващата Украйна“, казва Чао.

Мненията са силно разделени относно най-интелигентния тактически отговор срещу демонстрирането на мускули от страна на Китай. От другата страна на града, в една от базите на опозицията, директорът по международни отношения Александър Хуан казва, че политическите му войски са „в непосредствена близост“ до евентуална победа.

Хуан, който произхожда от военното разузнаване и е изучавал китайската военна доктрина и доктрината за сигурност във Вашингтон, казва, че „ние сме под голяма военна заплаха [от Китай]. Нашата позиция е възпиране без провокация“.

Според него студените отношения между управляващата партия DPP и Пекин разширяват недоверието. „Сегашното ни правителство няма пряка комуникация с другата страна. Ако не сте в състояние да съобщите мнението си на противника си, как можете да промените ситуацията?“, коментира той.

Ръсел Хсиао от Глобалния тайвански институт, непартийна изследователска организация, смята, че дори и DPP да спечели, нейният мандат ще бъде по-малко представителен, отколкото през 2020 г., когато достигна рекордно ниво на подкрепа.

Играта на догадки колко е вероятна интервенция — или дори инвазия — от страна на Китай помага да се обясни нервният тон на тази надпревара. Хуан смята, че "пълномащабна, кинетична инвазия" е малко вероятна в близко бъдеще. Едва ли обаче може да се говори за някаква времева рамка.

Междувременно Тайван съобщи за китайски бойни самолети и военни кораби около острова в събота. Някои самолети са пресекли чувствителната средна линия на Тайванския пролив, предава Ройтерс.

Тайван е изпратил собствени сили за наблюдение.

Китай не е коментирал скорошната си вълна от военни действия близо до Тайван. По-рано Пекин описваше действията си като насочени към предотвратяване на "сговор" между „тайванските сепаратисти“ и САЩ и защита на териториалната цялост на Китай.

Правителството на Тайван, което многократно е предлагало преговори с Китай, отхвърля претенциите на Пекин и казва, че само хората на острова могат да решат бъдещето си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 23.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
wart
преди 4 месеца
Около 600 Американски представители има в момента които работят за изборите. Извън тях хиляди военни които подготвят ,обучават Тайван ските въоръжени сили. Да не говорим за Английските и Канадските" специалисти " така ,че в "свободният и демократичен" Тайван е пълно още от сега преди изборите със Западни специалисти . Сякаш те имат право да се месят в изборите , " свободно да въоръжават Тайван " но Китай няма право на нищо срещу "независимият " Тайван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още