IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабна корупция в армията може да накара Си Дзинпин да премисли за удар срещу Тайван

Ракети, заредени с вода вместо с гориво, и неподходящи капаци за силози са само някои от примерите за нарушения в китайската армия

10:41 | 08.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мащабната корупция в китайската армия вероятно е причината масова чистка в средите на военните в последните месеци, пише Bloomberg, позовавайки се на източници от американското разузнаване. Припомняме, че в края на август без обяснения изчезна министърът на отбраната Ли Шанфу, назначен на поста едва месеци по-рано - през март 2023 година. Ли беше сочен като приближен на ген. Джан Йоуся, приятел от детинство на президента Си Дзинпин.

В края на 2023 година на поста министър на отбраната беше назначен ветеранът от флота Дун Дзюн.Източниците на Bloomberg сочат, че освен министъра освободени са били повече от дузина висши командири в армията. Според публикация в Ройтерс основната част от тях са от ракетните войски, както и висши служители, отговарящи за оборудването.

За освобождаването на висшите военни стана ясно в края на 2023 година, а Пекин не даде никакво обяснение за причините. Според източниците на Bloomberg обаче става дума за случаи на мащабна корупция в армията. Сред сочените примери са доставени ракети, заредени с вода вместо гориво, неподходящи капаци за ракетни силози, което пречи на ефективното изстрелване на ракети, и т.н.

Анализатори отбелязват, че макар и китайската армия отдавна да е символ на корупция, последните разкрития са шокиращи за президента. Нещо повече - този път става въпрос за голям брой замесени, а не една "гнила ябълка", и за множество случаи.

Според оценката на американското разузнаване това е отслабило вярата на Си Дзинпин в готовността на страната да воюва и да го накара да преосмисли политиката си в Южнокитайско море. Ракетните сили са ключов елемент от китайската армия и преди време - основният фокус на модернизацията, поискана от китайския президент. Очакванията са, че именно ракетните войски ще имат водеща роля при евентуален конфликт с Тайван.

Ракетните войски са централната част и в отбранителната стратегия на Пекин и вероятно ще отнеме известно време, докато властите установят доколко дълбоко е проникнала корупцията там.

Опасенията на Запада са, че Китай иска да види своя фаворит, който да оглави Тайван при предстоящите (на 13 януари) президентски избори в страната. Според социологическите проучвания води сегашният вицепремиер Лай Чънг-Тъ основно заради разединената опозиция. Китай обаче не крие симпатиите си към опозиционния кандидат Хоу Йоу-И.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 месеца
как бре... нали уж тоя беше преборил корупцията, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още