IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай въвежда санкции срещу пет американски отбранителни компании

Мерките са заради продажбите на оръжие на Тайван

16:21 | 07.01.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай въвежда санкции срещу пет американски компании от отбранителната промишленост в отговор на последните сделки за продажба на оръжие на Тайван.

Засегнатите компании са BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat и Data Link Solutions, казва се в изявление на китайското външно министерство, цитирано от Bloomberg.

Мерките се състоят в замразяване на собствеността на тези компании в Китай и забрана на организации и лица в Китай да извършват трансакции и да си сътрудничат с тях, допълва се в съобщението.

Санкциите са резултат от „сериозно погрешни действия“, предприети от САЩ, посочват от китайското външно министерство. Мерките се дължат и на „незаконни едностранни санкции“ срещу китайски компании и лица, допълва се в съобщението.

Решението е отмъщение за решението на Държавния департамент на САЩ, който одобри около 300 млн. долара военни продажби на Тайван. Китайската народна освободителна армия засили военното обучение и готовност около Тайванския пролив след сделката.

Не е ясно какво въздействие биха имали санкциите върху американските фирми, ако изобщо има такова, отбелязва Bloomberg. Американските производители в сектора на отбраната, както и доставчици на военни услуги, обикновено не извършват никакви бизнес дейности в Китай и подобни санкции често се разглеждат като предимно символични.

Това не е първият път, когато Китай санкционира американски компании за продажба на оръжия на Тайван. Островът е потенциална точка на възпламеняване между двете най-големи икономики и военни суперсили в света.

В началото на миналата година Китай постави Lockheed Martin Corp. и Raytheon Missiles & Defense в списъка си с ненадеждни субекти и им забрани да участват в свързани с Китай вносни или експортни дейности и да правят нови инвестиции в страната.

Тайван се самоуправлява след края на гражданската война в Китай през 1949 г. Пекин гледа на острова като на отцепническа провинция.

Китай отдавна се оплаква от това, че САЩ доставят оръжия на Тайван, като третира продажбите като „грубо нарушение“ на принципа за единен Китай.

В изявление от миналия месец САЩ заявиха, че предложената продажба ще помогне на Тайван да модернизира въоръжените си сили и ще „подпомогне поддържането на политическа стабилност, военен баланс и икономически напредък в региона“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 07.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Achtung
преди 3 месеца
Тръмп се оказа отново прав, преди десет години някой американски компании се бяха поблазнили да изнесат по ниско технологичното производство на някой компоненти в Китай, ако не ги беше спрял, сега щеше да имаше опасност за прекъсване на веригата за доставки на ключови военни системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
doba
преди 3 месеца
Мдаааа, докъде се докара Западът. Чайниците да му налагат санкции, хех.... Боже, Боже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 26
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
Китай налагал санкции....пхааахахахааа! Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
xapoznai
преди 3 месеца
Юанът е международна валута, но е далеч от основна, така че тези санкции нямат сила извън Китай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
wart
преди 3 месеца
Браво на Китай ! Те разбират само от сила тоя е езикът на който може да се разговаря с тях. Техният език и манталитет начин на мислене е винаги Те ,за тях да е изгодно .От равностойно партньорство взаимно изгода и за двете страни те не разбират . В света има две Международни търговски споразумения. 1- Римски -договорът се прекратява при взаимно съгласие. 2-Английският когато те решат,че за тях вече не е изгодно без да уведомят отсрещната страна прекратяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още