IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Никога няма да допусна създаването на цифрова валута на Федералния резерв

Такава валута би дала на федералното правителство абсолютен контрол върху вашите пари, заяви бившият президент на среща с избиратели

07:30 | 18.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бившият американски президент Доналд Тръмп се обяви против идеята за цифров долар, емитиран от централната банка, като заяви, че иска да "защити американците от правителствена тирания", предаде Bloomberg.

"Като ваш президент никога няма да допусна създаването на цифрова валута на централната банка", заяви Тръмп по време на предизборна среща в Ню Хемпшир в сряда вечерта. "Такава валута би дала на федералното правителство - нашето федерално правителство - абсолютен контрол върху вашите пари. Те биха могли да вземат парите ви и вие дори няма да разберете, че ги няма".

Всяко предложение за цифрова валута, емитирана от Федералния резерв на САЩ, ще се сблъска със значителни пречки, но вече предизвика значителна опозиция от страна на консерваторите, които твърдят, че то ще позволи на федералното правителство да следи покупките и да използва тази власт за забрана на продукти. Поддръжниците на идеята твърдят, че тя ще ускори цифровите трансакции и ще улесни разкриването на измами и пране на пари.

Фед заяви, че проучва възможността за създаване на цифров долар, но не е взел решение дали да препоръча създаването му. От централната банка също така обявиха, че няма да продължат напред без подкрепата на законодателите и изпълнителната власт. Нито Белият дом на Байдън, нито Конгресът са направили това.

Въпреки това обещанието на Тръмп да предотврати появата на цифрова валута засилва популистката му привлекателност и следва подобно обещание от един от основните му съперници - губернатора на Флорида Рон Десантис.

Обещанието идва два дни след като Тръмп спечели изборите в Айова, което накара класиралия се на четвърто място Вивек Рамасвами да се откаже и да подкрепи Тръмп. Рамасвами беше привърженик на дерегулирането на криптоиндустрията и противник на цифровите валути на централните банки (CBDC), а Тръмп благодари на Рамасвами за подкрепата му, докато излагаше собствените си планове.

Тръмп също така заяви, че ще предотврати т.нар. дебанкиране на клиенти заради техните политически убеждения. В САЩ има малко примери за такава практика, но една британска банка беше обвинена, че е закрила сметката на Найджъл Фараж, десния популистки лидер, който водеше кампания с Тръмп в Айова. "Това никога няма да се случи, докато аз съм ваш президент", каза Тръмп.

Тръмп представя икономическа програма, която според съветниците му ще привлече подкрепата на избирателите от работническата класа. Обещанията му от сряда вероятно ще намерят отклик в Ню Хемпшир, чието мото "Живей свободно или умри" отразява либертарианския уклон към ограничена държавна намеса в икономиката и обществото. На 23 януари в щата ще се проведат първите в страната първични избори за президент.

Съветниците на Тръмп също така заявиха, че бившият президент клони към намаляване на ставката на корпоративния данък и ще предложи да направи постоянни намаленията на индивидуалните данъци, разрешени при неговото управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още