IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелите на Тръмп са спечелили милиони от чужди правителства през мандата му

Китайски официални лица са платили над 5 млн. долара за престой в Тръмп Тауър и хотелите на Тръмп във Вашингтон и Лас Вегас

22:26 | 04.01.24 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хотели, собственост на Доналд Тръмп, са получили плащания на стойност най-малко 7,8 млн. долара от чуждестранни правителства и техни представители по време на неговото президентство, сочи доклад на демократите от Камарата на представителите, цитиран от Bloomberg.

Докладът от 155 страници разкрива, че тези пари са дошли от Китай, Саудитска Арабия и над 20 други държави - и че сумата вероятно дава само бегла представа за действително получената обща сума, заяви в четвъртък демократът Джейми Раскин, който е член на Комисията по надзор и отчетност в Камарата на представителите.

Според демократите тези плащания към хотелите на Тръмп в Ню Йорк, Вашингтон и Лас Вегас представляват нарушение на конституционната клауза за чуждестранните възнаграждения. Тази клауза забранява на федерални служители, включително на президента, да приемат пари или подаръци от чужди правителства без разрешение от Конгреса.

"Това е безпрецедентно и скандално", заяви Раскин.

Представители на бившия президент не са отговорили незабавно на запитването на Bloomberg за коментар.

Публикуването на доклада идва в момент, когато републиканците от Камарата на представителите започнаха разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън и бизнес сделките на семейството му. Това се случва и на фона на огромна преднина, която Тръмп има пред останалите републиканци, борещи се за президентската номинация през 2024 г.

Докладът ясно показва, че законите не могат да се справят с президент, който е готов да превърне мандата си в бизнес за собствено обогатяване, коментира Раскин.

Данните в доклада са от двугодишни записи, получени от демократите след продължителна съдебна битка с бившата счетоводна фирма на Тръмп.

В записите са отразени разходи за над 5 млн. долара от китайски официални лица за престой в Тръмп Тауър и хотелите на Тръмп във Вашингтон и Лас Вегас, както и над 615 хил. долара от Саудитска Арабия за престой в неговата кула в Ню Йорк и хотел "Тръмп" във Вашингтон, който вече е с друг собственик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
sssaaa
преди 3 месеца
До: Investor.bg, а кога бихме могли да очакваме статия описваща подробно Еврейската общност в Парламента на Украйна, както и промените в хода на конфликта от последните 2г? Като обективна медия няма да бъде лошо да съпоставите Руското нашествие в Украйна, както и Израелското в Газа? Прилики и разлики? Как едни биват съдени за сабаряне на болници, училища, жилищни сгради, а други не? Как Демократичния Свят подкрепя едните, а другите не? Как Бежанците от Украйна са примани, а от Газа не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Импeраторът
преди 3 месеца
До: cyclop ****** ламера си :-) че и от сайта вършат работата на родителите ти, да ти дадат елементарна култура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Investor.bg
преди 3 месеца
До: cyclopИма линкове в текста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 13
cyclop
преди 3 месеца
Изпуснал съм статиите за скандалите с Байдън и син. Може ли някой да ми сподели линк, за да видя как безпристрастната медия Инвестор е отразила тези събития
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още