IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите официално разреши разследване за импийчмънт срещу Байдън

Тепърва обаче трябва да се намерят доказателства за неправомерни действия от страна на президента демократ

09:34 | 14.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Камарата на представителите в САЩ гласува в сряда официално да разреши текущото разследване за импийчмънт срещу президента Джо Байдън, след като републиканците се обединиха зад усилията, макар че тепърва трябва да намерят доказателства за неправомерни действия от страна на демократа, съобщава Ройтерс.

Контролираната от републиканците камара гласува с 221 гласа „за“ срещу 212 „против“, за да одобри разследването, което проучва дали Байдън неправомерно се е облагодетелствал от чуждестранни бизнес сделки на 53-годишния си син Хънтър Байдън, часове след като по-младият Байдън отказа призив да свидетелства при закрити врата.

Белият дом отхвърли разследването като необосновано с факти и политически мотивирано. Байдън се готви за възможно преиграване на предишните избори през 2024 г. със своя републикански предшественик Доналд Тръмп. Тръмп е първият президент в историята на САЩ, който е бил в процес на импийчмънт два пъти и в момента се подготвя за предстоящи четири наказателни процеса.

Усилията почти сигурно няма да успеят да отстранят Байдън от поста. Дори ако Камарата на представителите гласува за импийчмънт на президента, след това Сенатът ще трябва да гласува с мнозинство от две трети за осъждането му по обвиненията – почти невъзможно в камара, където демократите имат мнозинство от 51 срещу 49 републиканци.

Това обаче може да помогне на републиканците да подчертават обвиненията си в корупция през по-голямата част от кампанията през 2024 г.

Гласуването се случва три месеца след като републиканците неофициално започнаха разследването и то не е задължителна стъпка за отстраняване на президент или друг служител от длъжност.

Разрешението обаче може да даде на републиканците повече правни правомощия, за да принудят администрацията на Байдън да сътрудничи. Освен това то може да помогне да се изправят срещу обвиненията на демократите, които твърдят, че разследването няма легитимност.

Републиканците в Камарата на представителите твърдят, че Байдън и семейството му са се облагодетелствали от действията му, когато е бил вицепрезидент на президента Барак Обама от 2009 до 2017 г. Те се фокусират върху бизнес начинанията на сина му в Украйна и Китай през този период.

Те представиха доказателства, че по-младият Байдън е карал клиентите си да вярват, че може да им осигури достъп до кабинета на вицепрезидента. Републиканците обаче не са предоставили доказателства, че Байдън е предприел някакви официални действия, за да помогне на тези бизнеси или да се е облагодетелствал финансово от тях.

В изявление Байдън упрекна републиканците в Камарата на представителите, че не са предприели действия по негово искане за който и да е от вътрешните му приоритети и че не са предоставили спешно финансиране за Украйна и Израел.

„Републиканците в Камарата на представителите не се присъединяват към мен. Вместо да направят нещо, за да направят живота на американците по-добър, те са съсредоточени върху това да ме атакуват с лъжи“, каза Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още