IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В затвора или в Белия дом - съдбата на Тръмп зависи от Върховния съд, избран от него

Успехът във Върховния съд обаче не е гарантиран за бившия американски президент

17:49 | 20.12.23 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Върховният съд в САЩ, оформен от бившия президент Доналд Тръмп, ще изиграе ключова роля в определянето дали той ще се окаже в затвора, или ще се завърне в Белия дом, пише Bloomberg.

Тръмп заяви, че ще обжалва пред Върховния съд, след като върховният съд на Колорадо във вторник му забрани да се кандидатира за президент през 2024 г. в щата, твърдейки, че подстрекаването от негова страна към атака срещу Капитолия на 6 януари 2020 г. не му позволява да държи подобен пост. В решението с 4 гласа „за“ срещу 3 „против“ се казва, че съгласно 14-aта поправка в Конституцията, визираща "подтикване към или участие в бунтовничество", той няма право да се кандидатира за президент.

А върховният съд може да каже тази седмица дали ще приеме искането на специалния прокурор Джак Смит за бързо преразглеждане на кандидатурата на бившия президент за абсолютен имунитет от наказателни обвинения за усилията му да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г.

Заедно делата, а и други потенциално предстоящи, обещават да дадат на правосъдието огромна власт над правната и политическата му съдба.

Намесата на Върховния съд е „всичко, но не и сигурна“, казва Картър Филипс, базиран във Вашингтон адвокат от Sidley Austin, който е водил 81 дела във висши съдилища и е подписал кратко писмо, противопоставящо се на искането на Тръмп за имунитет. „Има твърде много проблеми, които витаят наоколо“.

Съдиите вече са готови да изслушат обжалване от обвиняем за бунтовете в Капитолия от 6 януари по дело, което може да подкопае част от наказателното преследване на Смит срещу Тръмп.

Успехът във Върховния съд не е гарантиран за Тръмп. Макар че тримата назначени от него съдии изместиха съда по-вдясно в политическия спектър, това не доведе до победи за Тръмп в юридическите му битки.

Откази срещу Тръмп

Под ръководството на главния съдия Джон Робъртс съдът многократно отхвърли твърденията на Тръмп и съюзниците му, докато те се опитваха да отменят изборната победа на президента Джо Байдън. А през трите години, откакто Тръмп напусна поста, съдът е отхвърлял четири пъти исканията му в битки за документи с прокурори и законодатели.

Съдът разгледа повечето от тези случаи без никакво обществено несъгласие и никой от назначените от Тръмп съдии не повдигна възражения по делата, които го засягат пряко.

„През повечето време Джон Робъртс беше изключително неуспешен в стремежа си да накара съда да изглежда като безпартийна институция“, казва Майкъл Дорф, професор по конституционно право в Cornell Law School. „Въпреки това единственият елемент, по който той имаше известен успех, са делата, които пряко включват Доналд Тръмп“.

Делото с клаузата за подтикване към бунт вероятно ще стигне до върховния съд през първата седмица на януари. Въпреки че решението на Върховния съд на Колорадо ще го лиши от първичното гласуване в щата, мнозинството отложи решението си, давайки на Тръмп срок до 4 януари да обжалва.

Решението, първото по рода си, се позовава на конституционна разпоредба, одобрена след Гражданската война, според която подстрекаването от страна на Тръмп към бунта на 6 януари го лишава от правото да бъде отново президент.

„Това е извънредно решение на Върховния съд на Колорадо“, казва Дерек Мюлер, професор по право в Университета Нотр Дам. Върховният съд „ще бъде изправен пред силен натиск, тъй като от него се иска да вземе отношение по този горещ политически случай“.

Дата на делото

Искането на Смит цели да се гарантира, че процесът във Вашингтон може да започне, както е предвидено, на 4 март. Той иска от Върховния съд незабавно да разгледа аргумента на Тръмп, отхвърлен от федерален съдия, че той се ползва с абсолютен имунитет за действия, свързани с изборите, предприети, докато той беше президент.

Тъй като процесът е на пауза, докато обжалването на Тръмп по въпроса не бъде решено, Смит казва, че съдиите трябва да предприемат необичайната стъпка да заобиколят базирания във Вашингтон федерален апелативен съд, който обикновено е следващият по ред. Отговорът на Тръмп се очаква до 16 часа местно време в сряда.

Аргументите на Тръмп, ако успеят, биха означавали отхвърляне на обвиненията срещу него във Вашингтон, както и вероятно в щатския съд на Джорджия, казва Джойс Ванс, бивш федерален прокурор, която преподава в Юридическия факултет на Университета на Алабама.

„Имунитетът наистина е ключовият въпрос тук“, казва Ванс. „Има много основателни причини Върховният съд да реши всичко това много бързо. И въпросът е дали те го виждат по този начин, или не“.

Ако Върховният съд не се намеси веднага, съдиите вероятно ще имат нов шанс в началото на следващата година. Апелативният съд е пуснал делото в ускорена процедура, като аргументите са планирани за 9 януари, в случай че съдиите не се заемат с въпроса веднага.

Филипс каза, че е „абсолютно критично за разума на хората“ Върховният съд да реши делото. „Едно решение срещу него [Тръмп] би допринесло много за успокояването на част от шума около всичко това“, добавя той.

Вероятно ще последват още проблеми. Тръмп и неговият правен екип посочиха, че ще поискат преразглеждане от Върховния съд на решение на апелативния съд, ограничаващо възможността му да атакува ключови фигури в делото за възпрепятстване на изборите. Тръмп е изправен пред подобно решение в процеса срещу него за измама в Ню Йорк.

Тръмп има отправени и две други искания за отхвърляне на обвинението във Вашингтон.

„Съдът има много дела за 6 януари и въпроси, свързани с Тръмп, които да реши“, казва Тимъти Зик, професор по конституционно право в William & Mary Law School. „Въпросите за демокрацията със сигурност ще бъдат в центъра на съда този мандат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 4 месеца
Фащ замязаха на африканска държава с това съдебно преследване на политически опонент. Дали защото черните са им множко или акълът им взе да дава фира? А нали те, черните събаряха и рушаха паметници на американски президенти, действия достойни за страна от най-глухата част на Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 4 месеца
CIVIL WAR. Страхотен трейлър излезе на филма, кой ще пускат 2024-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 4 месеца
До: khao ... все пак е фен на гъсспром , къф да е ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
khao
преди 4 месеца
До: wart Защо Върховният съд не завежда дело....хахахахаха, ри рядко прозззз :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
wart
преди 4 месеца
"Тръмп заяви, че ще обжалва пред Върховния съд, след като върховният съд на Колорадо във вторник му забрани да се кандидатира за президент през 2024 г. в щата, твърдейки, че подстрекаването от негова страна към атака срещу Капитолия на 6 януари 2020 г. не му позволява да държи подобен пост." Защо Върховният съд не завежда дело срещу изкуфелият престъпник Байдън.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още