IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сега е моментът светът да се застрахова срещу преизбиране на Тръмп

Един вариант е ядреното хеджиране, което обаче няма да се ограничи само до приятелите на Америка

09:09 | 16.12.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В днешно време можете да се застраховате срещу почти всичко. Почти невъзможно е обаче да направите застраховка срещу връщането на Доналд Тръмп в Белия дом. Времето за съюзниците на Америка да се хеджират срещу Тръмп 2.0 е днес. След година, когато Тръмп може да бъде избран президент, ще бъде много по-скъпо. За съжаление няма лесни или сигурни начини за това, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Лус.

Отправната точка е да се приеме, че завръщането на Тръмп би било много по-лошо за „глобалния запад“ от първия му мандат. През 2020 г. Джо Байдън базира кампанията си на твърдението, че Тръмп е историческо отклонение; той не отразява истинските ценности на Америка. Тази вяра ще бъде лишена от смисъл при втори мандат на Тръмп. Америка щеше да го преизбере с широко отворени очи.

Няма смисъл да се преструваме, че човек, който смята, че изборите, които губи, са фалшифицирани, че съдебната система е гнила и корумпирана и че мястото на политическите му врагове е в затвора, вярва в демокрацията. Както Робърт Кейгън убедително се аргументира в Washington Post, Тръмп ще дойде на власт с план и екип, който да го изпълни. Неговата цел е диктатура.

След като съдилищата и свободните медии не можаха да потърсят отговорност от Тръмп, след като беше отстранен от власт, те едва ли ще го направят, след като той си я възвърне. Краткосрочната защита не би свършила работа. Светът ще трябва да приеме, че Америка трайно е променила курса си.

Единствената солидна застраховка е базирана на най-лошия сценарий. Въз основа на това трябва да приемем, че победата на Тръмп ще бъде възприета като зелена светлина от Владимир Путин и Си Дзинпин да постигнат голям напредък в дневния си ред. САЩ ще се изтеглят от НАТО. Украйна ще бъде оставена на произвола на съдбата. Съюзниците и приятелите в Азия ще трябва да се приспособят към свят, в който САЩ вече не гарантира тяхната сигурност. Междувременно САЩ ще се откажат от усилията си за справяне с глобалното затопляне, защита на човешките права и най-малкото ще абдикират от международния ред, основан на правила. Планът на Тръмп за 10-процентно мито върху целия внос би превърнал отворената световна търговска система в далечен спомен.

Най-тревожният хедж срещу излизането на Вашингтон от Pax Americana (международният мир, гарантиран от САЩ – бел. прев.) би бил бързането към ядрения праг. Сред съюзниците на Америка, Япония, Южна Корея и Австралия са технически способни да станат ядрени сили за няколко месеца. За Япония би било политически по-трудно да пресече тази граница предвид уникалната ѝ история като единствената мишена на ядрена атака. Но де факто премахването на ядрения чадър на Америка вероятно ще надделее над това морално наследство.

Поради подобни причини за Германия същи би било изключително трудно да предприеме ядрена програма. Тъй като Берлин се отказа от ядрената енергия за граждански цели през 2011 г., преминаването на този праг ще отнеме повече време. Където има желание обаче, се намира и начин. Един по-дързък Путин, който печели територия в Украйна, като същевременно заплашва Полша, балтийските страни, Румъния и Молдова, може да промени характера на дебата в Германия.

Прегръщането на ядрените оръжия е една от формите на хеджиране срещу трайно тръмпистки САЩ. Подобен стремеж обаче няма да се ограничи само до приятелите на Америка. Иран е на около година от ядрения пробив. Саудитска Арабия, Турция и Египет са в състояние да се присъединят. Ядреното възпиране на Иран е война, в която Тръмп вероятно ще се включи.

Друг вариант за съюзниците на Америка би бил да се сближат с ревизионистките сили. Предвид историческия опит на Германия и Франция в умилостивяването на Русия, такава промяна не може да бъде изключена. Всъщност отстъпките пред Москва са по-вероятни от европейски отбранителен съюз в близко бъдеще. Германия прегърна своята Zeitenwende (повратна историческа точка) след нахлуването на Путин в Украйна. Но обратният завой не е завършен и противоречи на десетилетната германска дипломация. Ако САЩ излязат от играта, не е трудно да си представим обръщане на Zeitenwende.

По отношение на подкрепата за Украйна, от големите европейски сили може да се разчита само на Обединеното кралство. В отсъствието на Америка обаче Великобритания няма да има ресурсите да поеме тежестта. Италия е твърдо проукраинска при премиера Джорджа Мелони, но това ще се промени за една нощ, ако Тръмп се върне в Белия дом. Балтийските държави и Полша биха се превърнали в самотни крепости срещу придвижването на Русия на запад.

Колкото по-скоро Западът се изправи срещу призрака на завръщането на Тръмп, толкова по-вероятно е да избере по-принципни форми на застраховка. Европейските държави имат много по-дълбоки навици за взаимно сътрудничество от техните азиатски партньори. Освен това противопоставянето на Русия би било по-лесно от такова срещу Китай. Но това не е толкова важно. Ако Тръмп спечели, всичко се променя, завършва Лус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 16.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 19 rate down comment 11
wart
преди 4 месеца
"След година, когато Тръмп може да бъде избран президент, ще бъде много по-скъпо. За съжаление няма лесни или сигурни начини за това, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Лус." Ти куче сиn *** *** ти долен лицемер ти *** лъжец нима мислиш ,че някой ще ти повярва нито един нормален човек не би ти повярвал .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 16
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: Скъсана_Ушанка Моля Удържай душевната си дpиcня, вoниш отвратително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 31
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: pinoccioШмульо, ако ги нямаше САЩ, които ГАРАНТИРАТ мирния ред по света, има ли изобщо празната ти кратуна представа, какво щеше да се случва по света?? Ирак в Кувейт, сърбята щяха още да колят из Босна и Косово, Турция вероятно щеше да е влязла из съседни държави, както и Китай, пPaccия и и тн. Всеки диктатор щеше да тръгне да напада по-слабия си съсед. Изобщо можеш ли да осъзнаеш значението на САЩ за мира по земята с празната си кратуна??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 26
khao
преди 4 месеца
иначенщ статията започва изключително тъъпо и аматьорски... сегя разбирам що цялата копейнишка сволаччч се е изредила тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 24
khao
преди 4 месеца
До: pinoccio което е същото, праьна главооо. техния интерес е да има мир.. иначе инвестициите им за милиарди ще изгорят! По цял ден им душите в бельото, така и не разбрахте как работи сащ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 34
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... смешно политкомисарче , започна да се възнаграждаваш с "+" ... :))) ... жалка карикатура си ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 31
zelka007
преди 4 месеца
СА , Турция и Египет са на светлинни години от ядреното оръжие ... !! ... реакторите за граждански цели нямат нищо общо с каскадните системи за обогатяване , които притежават само няколко държави в света . достатъчно сложна , енергоемка и изключително трудна за управление верига на доставки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 23
pinoccio
преди 4 месеца
Най-измамният наратив в цялата статия е, че САЩ са световен гарант на мира. Те са световен гарант единствено на собствените си интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 20
cyclop
преди 4 месеца
Ал Гор буквално и директно каза, че достъпа до информация извън официално спусканата от медиите е "опасен за демокрацията" хихиии Оруелеее къде сиии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 26
Tikva007
преди 4 месеца
*След като съдилищата и свободните медии не можаха да потърсят отговорност от Тръмп* - Лъжа! Търсиха и на маййкка си в пещерата, но нищо не намериха! Целият мандат на Тръмп мина в борба срещу изфабрикувани фалшиви обвинения. А на последните избори в САЩ светът в реално време видя дъното на манипулацията и фалшификацията. А зачестилите напоследък подобни статии от един координиран източник изглежда се опитват да прокарват идеята, че самите избори вече са опасни за демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още