IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преизбиране на Тръмп би променило света

САЩ при него може да приличат повече на Унгария или дори Турция

21:10 | 16.11.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На 19 ноември 1919 г. Сенатът на САЩ отхвърля Версайския договор. С това решение САЩ се оттеглят от поддържането на това, което беше договорено след края на Първата световна война, оставяйки тази задача на британците и французите, които нямаха нито волята, нито средствата да го направят, пише главният икономически коментатор на Financial Times Мартин Уулф. Последва Втората световна война. След този конфликт САЩ изиграха много по-продуктивна роля и днес светът все още в много отношения е този, който САЩ създадоха. Мартин Уулф обаче се пита колко още ще е така, и какво може да последва? Резултатът от следващите президентски избори в Америка може да отговори на тези въпроси не само решително, но, уви, и по много лош начин, допълва той.

Последните социологически проучвания сочат, че почти 55 процента от гласоподавателите в САЩ не одобряват Джо Байдън. Те също така сочат, че Тръмп има преднина пред настоящия президент година преди изборите. И накрая, те отчитат, че Тръмп е пред Байдън в пет от шестте най-важни „колебаещи се щати“. Като цяло победата на Тръмп е обезпокоително правдоподобна, смята Уулф.

Какво би означавало това? Според анализатора най-важният отговор е, че САЩ, които не само са най-мощната демокрация в света, но и нейният спасител през 20-и век, вече не са ангажирани с демократичните норми. Най-фундаменталната от тези норми е, че властта трябва да бъде спечелена чрез свободни и честни избори. Мартин Уулф обаче подлага на съмнение доколко президентските избори в САЩ са „честни“, но добавя, че те имат ясни правила, а усилията на действащ президент да отхвърли тези правила се равносилни на бунт.

"Това дали Тръмп се опита да го направи е вън от съмнение. Както и липсата на доказателства за измама в подкрепа на опита му за преврат", пише още Уулф и допълва, че има повдигнато обвинение срещу Тръмп за опит да саботира изборния процес. "И все пак той може да спечели президентските избори. Една от причините, поради които може да го направи, е, че близо 70 процента от хората, които се идентифицират като републиканци, казват, че вярват на лъжите му. Това е шокиращо, но, уви, не е толкова изненадващо", допълва анализаторът на FT.

Какво би означавало още едно президентство на Тръмп за САЩ, освен одобрение за човек, който се опита да погази Конституцията? Според Уулф отговорът ще зависи отчасти от баланса в Конгреса. Би било погрешно да се търси успокоение в начина, по който той действаше последния път  -тогава Тръмп заложи на доста традиционни фигури от армията и бизнеса. "Следващият път ще е различно - движението MAGA ("Да направим Америка отново велика" – бел. ред.) вече е култ със значителен брой последователи", твърди авторът.

Според него има план на Тръмп да замени държавните служители от кариерата с лоялни слуги на президента и това също ще е от решаващо значение за ситуацията след изборите. Оправданието ще е предполагаемо съществуване на "дълбока държава", под което критиците имат предвид отговорни държавни служители, чиято лоялност е към закона и държавата, а не към човека на власт." Една от причините тези критики да са несъстоятелни е, че модерното правителство не може да работи без такива хора. По-голямата причина е, че ако службите за разузнаване, вътрешна сигурност и приходи, военните, Федералното бюро за разследване (ФБР) и Министерството на правосъдието се подчиняват на капризите на държавния глава, значи имаме автокрация", категоричен е Мартин Уулф и допълва: "С отмъстителен държавен глава злоупотребите с власт могат да бъдат повсеместни. Това няма да са САЩ, които познаваме. Може да приличат повече на Унгария на Виктор Орбан или дори на Турция на Реджеп Тайип Ердоган".

Какво може да означава това за света?

Най-очевидно е, че подкрепата в САЩ за човек и партия, които открито отхвърлят централната норма на либералната демокрация, би обезсърчило онези, които вярват в нея, и би насърчило деспотите и техните лакеи навсякъде. Ефектът от подобно отстъпление на Америка е трудно да се преувеличи.

Смесицата от това отчаяние с явно транзакционния подход на Тръмп би отслабила, ако не и унищожила, доверието, на което се основават настоящите съюзи на САЩ. Според Уулф американците все пак са прави да осъждат поведението на повечето си съюзници. "Преди всичко няма съмнение, че европейците (сред които се включва и Обединеното кралство) трябва да направят повече. Но съюзът има нужда от лидер", посочва той и обяснява, че в близкото бъдеще САЩ трябва да бъдат този лидер. Тъй като Русия заплашва Европа, а Китай е равностоен конкурент, съюзите ще бъдат по-важни от всякога – не само за съюзниците на Америка, но и за самата нея. Авторът обаче смята, че Тръмп нито разбира това, нито го е грижа.

На следващо място са последиците за световната икономика. Тръмп предлага да се въведе 10-процентно общо мито върху целия внос. Това би било съвременна (макар и по-мека) версия на прословутите мита Смут-Холи от 1930 г. То със сигурност ще доведе до ответни мерки от търговските партньори. И би нанесло огромни щети на Световната търговска организация (СТО), като отмени ангажиментите на САЩ за намаляване на митническите бариери в продължение на много десетилетия, се казва още в анализа на FT.

Вероятно също толкова важно ще бъде въздействието върху усилията за справяне с изменението на климата. Предполага се, че самите САЩ ще отменят много мерки в Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на Байдън. Tолкова значимо може да бъде и вероятното оттегляне на САЩ от усилията за насърчаване на инвестициите в чиста енергия в полуразвитите и развиващите се страни.

Бъдещите отношения с Китай също трябва да са под лупа, препоръчва още Уулф. Тук промените може да не са толкова драматични, защото американската враждебност към възхода на Китай е двупартийна. Анализаторът обаче смята, че противопоставянето на Китай ще бъде по-малко свързано с идеологията при Тръмп, който "пет пари не дава за разликата между автокрация и демокрация".

"Той по-скоро предпочита първата форма на управление. Отношенията ще се превърнат само в състезание на мощ, като Тръмп ще се опитва да запази САЩ като номер едно в света", допълва Уулф и отчита, че не е ясно колко различно ще се окаже това. За него Тръмп може да се опита да настрои Русия срещу Китай, както Никсън "насъска" Китай срещу Съветския съюз. "Изоставянето на помощта за Украйна може да бъде неговата стръв за Москва", допълва анализаторът.

"Второ президентство на Тръмп вероятно няма да съсипе САЩ завинаги. Но и те, и останалият свят ще загубят своята невинност. Ще трябва да се адаптираме към реалността, че САЩ са преизбрали човек, който открито се е опитал да подкопае тяхната демокрация. Възможно е обвиненията срещу Тръмп да спасят положението. Но тази крехка надежда подчертава днешната заплаха за демокрацията", пише в заключение Уулф в анализа на FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 5 месеца
До: mr. Yoda Хе хе, то щото необятната тайга е направо арена на здравия разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 5 месеца
Financial Times се превърна в трибуна за какви ли не про.с,тотии..Жалко, беше качествено издание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 5 месеца
USA прилича на разбунтувала се лудница. Докторите в мазето вързани с колани. Лудите в приемната и по кабинетите. Нищо вече няма да спаси Титаника. Айсберга е на 2024 милиметра от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 5 месеца
Неков може да познаеш дори само по заглавията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още