IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп пред съда на общественото мнение

Стратегията му ще бъде да превърне изборите през 2024 г. в паралелен процес

16:30 | 03.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бъдещето на демокрацията в Америка ще зависи от съдебните процеси срещу Доналд Тръмп - и политическите сътресения, които ще ги съпътстват, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Рахмън.

Последното обвинение срещу бившия президент - във връзка с усилията му да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г. - е най-важният процес, пред който е изправен Тръмп. Обвинението стига до сърцевината на аргумента, че той е заплаха за американската политическа свобода.

Заложени са три принципа, фундаментални за функционирането на всяка успешна демокрация. Първо, че лидерите се избират и че всички страни ще зачитат резултата от изборите. Второ, че никой - дори президентът - не е над закона. Трето, че истината може да бъде установена в съда и че присъдата трябва да предизвиква уважението на всички политици и на обществото като цяло.

Опитът на Тръмп да се противопостави на обвинителния акт се основава на отхвърлянето на този трети принцип - идеята, че всички страни зачитат безпристрастността на закона. Бившият президент представя делото срещу него като политическа вендета. В изявление, направено точно след повдигането на обвинителния акт, кампанията на Тръмп сравни наказателното преследване от федералното правителство срещу него с „нацистка Германия през 30-те години, бившия Съветски съюз и други авторитарни, диктаторски режими“.

Опасността и драматизмът на тази ситуация се засилват от факта, че процесът срещу Тръмп за заговор за отмяна на последните президентски избори вероятно ще се състои в разгара на следващата кампания - в която той остава фаворитът за номинацията на Републиканската партия. Стратегията на Тръмп ще бъде да превърне изборите през 2024 г. в паралелен процес - този път пред съда на общественото мнение.

Въпросите, които обикновено доминират на президентските избори в САЩ - икономиката или външната политика - вероятно ще бъдат изтласкани на страна от факта, че един от двамата основни кандидати ще бъде съден.

Всъщност е вероятно Тръмп да се изправи пред пет или повече отделни съдебни дела през следващата година. Съдебният процес за фалшифициране на бизнес документи трябва да започне следващия март. Делото за злоупотреба с класифицирана информация е насрочено за май. Граждански процес за бизнес измами е определен за октомври. А Джорджия скоро може да заведе ново дело срещу Тръмп за опитите му да осуети гласуването през 2020 г. в този щат.

За опонентите му фактът, че Тръмп е изправен пред толкова много различни обвинения, е доказателство за неговата дълбока политическа поквара. За поддръжниците му обаче големият брой случаи - и фактът, че всички те изникват по средата на изборна кампания - са просто доказателство, че той е жертва на огромна правителствена конспирация.

Голяма част от Републиканската партия вече твърди, че федералните власти прикриват предполагаема корупция от страна на Хънтър Байдън, сина на Джо Байдън - което според тях замесва и самия президент. Пискливата кампания срещу „престъпното семейство Байдън“ вероятно само ще се усилва.

Последното и най-сериозно обвинение изглежда много малко вероятно да разклати хватката на Тръмп върху Републиканската партия. Последните социологически проучвания показаха, че бившият президент е на километри пред всички свои конкуренти за партийната номинация през 2024 г. Всяко следващо обвинение изглежда всъщност е засилило подкрепата на Тръмп сред републиканските избиратели.

Тази ситуация поставя неговите републикански съперници пред остра дилема. Да приемат наратива на Тръмп, че е несправедливо преследван – и по този начин да укрепят репутацията му на мъченик, който трябва да бъде подкрепен? Или да се дистанцират от него - и да отблъснат избирателите на партията, от чиято подкрепа се нуждаят?

Коментарите на Рон Десантис, най-близкия съперник за номинацията, внушават, че той по същество подкрепя разказа на Тръмп. Губернаторът на Флорида посрещна последното обвинение, като осъди „използването на съдебната система от правителството като оръжие“. Той също така посочи, че Вашингтон, където ще се проведе процесът, е „блато“ – в което бившият президент не може да получи справедлив процес (гласовете за Тръмп на предните избори там бяха малко над 5% - бел. прев.)

Ако Тръмп спечели републиканската номинация, дилемата на неговата партия ще стане още по-остра. Тя ще трябва да подкрепя кандидат, който оприличава федералното правителство с нацисткия режим. Това е послание, което ще се приеме добре в Москва, но може да е трудно за смилане от „суперпатриоти“, които обичат да пеят „Гордея се, че съм американец“.

Но докато правните проблеми на Тръмп увеличават шансовете му да вземе номинацията, те подкопават вероятността да спечели самото президентство. Последните проучвания на общественото мнение показаха, че Тръмп дели мегдан с Байдън в рейтингите. Но те също показват нарастващи резерви след делата срещу него - дори сред републиканците. Времеемкостта и разходите за едновременна борба на избори и в много отделни съдебни дела вероятно също ще се отразят на Тръмп, който е на 77 години.

Но победата му остава възможна. Кусурите и провиненията, които делата ще разкрият, са известни на американските избиратели от много години – и въпреки това политическата подкрепа за Тръмп остава стабилна. Джо Байдън вече е на 80 години и може да го сполети всичко. А и кандидат от трета партия все още може да влезе в надпреварата и да отнеме гласове от Байдън.

Ако Тръмп спечели изборите през 2024 г., той ще се надява, че президентската власт ще премахне опасността от бъдещи присъди. Това е суров избор - Овалния кабинет или затворническата килия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още