IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се обърна към Върховния съд на САЩ в битката си с Колорадо

Жалбата на бившия президент поставя политически взривоопасен случай пред най-висшия съдебен орган на страната

08:37 | 04.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бившият президент Доналд Тръмп в сряда поиска от Върховния съд на САЩ да се намеси, след като висш съд в Колорадо го дисквалифицира от първичните избори на републиканците в щата заради подтикване към бунт, довел до щурма в Капитолия на 6 януари 2021 г., съобщава Ройтерс.

Тръмп, който е фаворит за президентската номинация на републиканците през 2024 г., оспорва решението на Върховния съд на Колорадо от 19 декември, което го дисквалифицира съгласно конституционна разпоредба, забраняваща на всеки, който е „участвал във въстание или бунт“, да заема обществена длъжност.

Върховният съд на щата вече бе отложил решението си до 4 януари, заявявайки, че Тръмп ще остане в бюлетината, ако обжалва.

Жалбата на Тръмп поставя политически взривоопасен случай пред най-висшия съдебен орган на страната, чието консервативно мнозинство 6-3 включва трима съдии, назначени от самия него. Действията на съдиите ще оформят по-широки усилия за дисквалифициране на Тръмп от други щатски избори с наближаването на изборите през 2024 г.

В жалбата адвокатите на Тръмп искат от съдиите „накратко да отменят“ решението на Върховния съд на Колорадо, тъй като въпросът за допустимостта на президента е запазен за Конгреса.

Решението на щатския съд е „първият път в историята на Съединените щати, когато съдебната система пречи на гласоподавателите да гласуват за водещия кандидат за президент на основната партия“, казаха адвокатите, добавяйки, че решението „не е и не може да бъде правилно".

Атаката от 6 януари беше опит на поддръжниците на Тръмп да отменят загубата му на изборите от президента Джо Байдън през 2020 г., за която Тръмп невярно твърди, че е резултат от измама.

Тръмп също така обжалва пред щатския съд в Мейн решение на висш служител по изборите там, което му забранява участие в първичните избори съгласно същата конституционна разпоредба, която се разглежда в случая в Колорадо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още