fallback

Кабинетът удължава с още година временната закрила на украинските бежанци у нас

Досега близо 173 хиляди украински бежанци са регистрирани за временна закрила в България

11:55 | 22.01.24 г. 5

Министерският съвет предлага с още година да бъде удължен статутът на пребиваването на украинци, получили временна закрила у нас. Регистрационните карти на украинските бежанци в България да бъдат удължени до 4 март 2025 г. вместо до 4 март 2024 г., както е сега, се предвижда в предложението, публикувано за обществено обсъждане.

Заради новата валидност на документите започва процедура по пререгистрация, но получилите временна закрила у нас ще могат да поискат продължаване на валидността и след крайната дата. 

Проекторешението е във връзка с гласуваното от ЕС в края на миналата година общо решение за удължаване на срока на временната закрила. То беше удължено до март 2025 г. от Европейския съвет.

Това е поредното удължаване на сроковете на валидност на регистрационните карти.

Временната закрила осигурява на украинците свободно придвижване, работа, здравеопазване, образование и настаняване в ЕС. Общественото обсъждане е до средата на февруари. 

Досега близо 173 хиляди украински бежанци са регистрирани за временна закрила в България. На близо 65 хиляди души регистрационните карти изтичат до началото на март.

Продължаването на срока на регистрационната карта за временна закрила се осъществява в местата за регистрация, които се използват и към настоящия момент - регистрационно-приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците при МС (ДАБ при МС), Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР) и Столична дирекция на Вътрешните работи (СДВР) - за София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 22.01.24 г.
fallback
Още от Политика виж още