IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо половината украински бежанци в Германия искат да останат

Три четвърти от бежанците са се записали на курсове по немски език или вече са ги завършили

22:00 | 12.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От над един милион украински бежанци, които пристигнаха в Германия, за да избягат от войната, 44% биха искали да останат в страната, сочи публикувано в сряда допитване, цитирано от Ройтерс и Bloomberg.

Това е повече от 39-те процента украински бежанци, които заявиха, че планират да останат, в предишно допитване от края на лятото през 2022 г.

От анкетираните в новото допитване 18 на сто са намерили работа, което е малко над нивото от 17% в анкетата от 2022 г.

Причината е във високото участие в интеграцията и езикови курсове, целящи да повишат шансовете за намиране на работа. Три четвърти от бежанците са се записали на курсове по немски език или вече са ги завършили, това е важно предварително условие за започване на работа.

Повече украинци планират да останат в Германия. Графика: Bloomberg LP Повече украинци планират да останат в Германия. Графика: Bloomberg LP

„Германия инвестира в устойчивата интеграция на тези бежанци на трудовия пазар“, коментира Юлия Косякова от Института за анализи на заетостта при представянето на допитването.

Намирането на работа е по-трудно за жените с деца, сочи анкетата. Половината от украинските жени, които са пристигнали в Германия като бежанки след нашествието на Русия в страната им в началото на 2022 г., имат поне едно дете.

Само 3% от жените с малки деца работят, главно защото мнозинството от тях нямат партньор в Германия. В същото време 23% от мъжете с малки деца работят, защото обикновено партньорката им е с тях.

Достатъчно голямото предлагане на места за детски грижи е важно, за да могат родителите да посещават езикови курсове и да работят, а децата да учат езика, да имат структурирано ежедневие и да създават приятелства, казва Андреа Ете, ръководител на група за анализи на международната миграция във Федералния институт за изследване на населението.

Допитването, което включва отговорите на 7000 украински бежанци, живеещи в Германия, е проведено съвместно от института DIW Берлин, IAB, министерството за миграцията и бежанците и Федералния институт за изследване на населението.

Германия прие над 1 млн. украински бежанци миналата година, повече от всяка друга страна членка на ЕС с изключение на Полша. Повечето са жени или деца и това е изключително препятствие за пълното им интегриране на трудовия пазар.

Успешното интегриране на бежанците на трудовия пазар ще бъде успокоение за германските работодатели, които са все по-отчаяни за намирането на квалифицирани служители. Безработицата остава ниска по исторически стандарти въпреки започналата неотдавна рецесия и най-строгата кампания за затягане на паричната политика в еврозоната.

Правителството трябва да вземе и бързо решение дали и за колко време да удължи разрешенията за местопребиваване, които трябва да изтекат през март 2024 г., отбелязват авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 9 месеца
интересно !! що не искат в "рассийски мир" , ами ги тегли към ЕС ... ?! ... е то кво да питам , самите opku не искат в "рассийски мир" и се спасяват та украинците ли ... :))) ... голем бой в Бахмут ядат . са това отива ли на втората най-могъща в света ?! женя пригожин що затворници утрепа там за 10 месеца и могучая да сгъне за нема и месец ... иначе с претенции за полюс в един двуполюсен свят ... смешна и жалка държавица , само рушат ... нищо съзидателно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още