IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще продължи програмата "Солидарност" за украинските бежанци

Какви са стимулите на пазара на труда за украинските граждани, коментира Гергана Тодорова, експерт в Агенция по заетостта

23:27 | 06.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Проект „Солидарност“ предлага на работодателите до шест месеца субсидирана заетост за украински бежанци, като те могат да се възползват и от стимули за несубсидирана заетост до 31 юли. Интерес към проекта имат хотелиери и ресторантьори; представители на транспортния сектор; секторът на търговия на дребно. Това съобщи в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Гергана Тодорова, експерт в Агенция по заетостта.

„Работодатели, които са сключили договори на предишните условия – за субсидирана заетост за три месеца, могат да подадат заявления за удължаване на субсидирания период“, посочи тя.

По думите ѝ, към украинските бежанци няма скептицизъм от страна на работодателите, дори е имало наплив в началото на програмата. Тодорова потвърди, че няма подадени жалби от страна на работодателите по договорите, които са активни. „Украинските граждани също нямат оплаквания за неизпълнения от работодателите“, уточни тя.

Тодорова посочи още, че в рамките на три месеца украинските бежанци могат да се възползват от ментори, като изискването за тях е да са били служители на конкретната компания. Така лицето може да получи по-голяма подкрепа, да се адаптира по-бързо на пазара на труда, стана ясно от разговора.

Експертът в Агенция по заетостта обяви, че към момента благодарение на програмата около 2300 украински жители са намерили работа, като активни са около 500 договора, сключени с работодатели.

Според Гергана Тодорова с наближаващия летен сезон Агенция по заетостта се надява да се засили интересът към програмата.

Има ли програми за бежанци, различни от украинците?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още