IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН търси 43 млн. долара за подпомагане на украински бежанци в България

Средствата трябва да осигурят подкрепа за до 200 хиляди бежанци от Украйна у нас

18:38 | 16.02.23 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ООН и хуманитарни организации призовават за набиране на 43,4 млн. долара в помощ на българското правителство за осигуряване на подкрепа за до 200 хиляди бежанци от Украйна в страната.

Призивът идва дни преди първата годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Бежанците се нуждаят от постоянна подкрепа и солидарност, докато успеят да се завърнат по домовете си в безопасност и с достойнство, което трябва да остане приоритет, посочва в съобщение на организацията Седа Кузуджу, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), Агенцията на ООН за бежанците в България и координатор по въпросите на бежанците.

Призивът е част от регионалния План за отговор на бежанска ситуация (ПОБС) от Украйна, стартиран в Женева на 15 февруари с предвидени 1,7 млрд. долара. Планът включва 10 държави, приемащи бежанци, а именно България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Румъния и Словакия, с около 250 партньора – повече от половината от които са национални партньори. Тези средства ще помогнат на 4,2 млн. украински бежанци и на общностите в страните, които ги приемат.

Хуманитарната ситуация в Украйна се влоши рязко през 2022 г., след като инвазията на Руската федерация ескалира осемгодишния конфликт в източната част на страната в пълномащабна война. Опустошенията и разрушенията са потресаващи, като около 40% от населението на Украйна вече се нуждае от хуманитарна помощ и закрила. Войната също така принуди много хора да напуснат Украйна, което доведе до хуманитарна криза с мащаби, на които Европа не е била свидетел от десетилетия, посочват от ООН.

Миналата година регионалните партньори по ПОБС достигнаха до милиони бежанци от Украйна, предоставяйки им закрила и помощ, включително над 1,1 млн. души, които получиха подкрепа за достъп до закрила, както и над 609 хил. деца, които се възползваха от услуги за закрила на детето. Почти 1 млн. бежанци получиха помощ в натура, а над 885 хил. души получиха спешна парична помощ за покриване на основните си нужди. 

През 2023 г. Планът за България залага подкрепа на правителството в предоставянето на ключови услуги по линия на закрилата, подкрепа за препитание и възможности за приобщаване на бежанците от Украйна и нуждаещи се от международна закрила.

По официални данни на Държавната агенция за бежанците и Главна дирекция „Гранична полиция“ от началото на войната - 24 февруари 2022 г., в България са влезли близо 1,1 млн. украински граждани. България е регистрирала за временна закрила повече от 151 хил. бежанци от Украйна, а около 50 хил. са останали в страната.

Партньори на регионалния ПОБС в България са агенциите на ООН: Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Международната организация по миграция (МОМ), Световната здравна организация (СЗО); националните НПО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: baba_meca ... с тоя коментар само потвърди моя, а именно че статията е неква ниска пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
baba_meca
преди 1 година
До: khao Е те няма със задна дата да им дават помощи. Явно такива са им прогнозите за в бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
поредната безсмислена статия от пропагандните, ама ще ги издържим още месец-два... то никога не е имало 200 000 украински бежанци у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още