IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за бърза трудова интеграция на украински бежанци се удължава

Субсидираната заетост ще бъде шест месеца

19:05 | 27.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От началото на април се удължава изпълнението на проект „Солидарност“, чрез който Агенцията по заетостта ще продължи подкрепата за бърза трудова интеграция на украински граждани, пристигнали в България след началото на войната.

Ще бъде удължена заетостта на включените в проекта украинци - вместо досегашните 3 месеца, субсидираната заетост ще бъде 6 месеца. Работодателите ще получават стимули за половината от продължителността на субсидираната заетост, а не както досега - пропорционално на заетостта.

Останалите дейности по проекта, свързани с предоставяне на интеграционна добавка за настаняване и осигуряване на ментори, остават непроменени, така че всички участници да могат да продължат да се възползват от тях.

Условията за украинските граждани, които желаят да се включат в проекта, остават непроменени – те трябва да се регистрират в „Бюро по труда”, разположено на територията на цялата страна, и там – на място, да подават заявленията си. 

Приемът на нови заявления ще се реализира до изчерпване на финансовия ресурс.

Работодателите, които вече имат сключени договори за осигуряване на заетост и са в период на изпълнение на субсидирана заетост или изплащане на стимули, ще могат да анексират договорите съгласно новите условия.

Заявлението за включване в проекта, както и приложенията към него, се подават само чрез електронна платформа от работодателите, желаещи да наемат лица от целевата група.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 46 млн.лева, като се очаква да бъдат включени най-малко 9054 лица от Украйна с предоставена временна закрила. Проектът се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още