IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова схема за 46 млн. лв. осигурява работа на украинци у нас

Започва приемът на заявления по мярка „Солидарност“, която субсидира работните места

10:37 | 06.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli /Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli /Bloomberg

Нова схема, финансирана с европейски средства, подкрепя работодателите в България да разкриват работни места за украински граждани.

От днес Агенцията по заетостта започва изпълнението на проект „Солидарност”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Чрез него ще се окаже подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24 февруари. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46,5 млн. лева.

Чрез включването си в проекта украинските граждани ще имат възможност за: получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа; включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца; получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор; получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356,00 лв. на месец за период до три месеца. 

За да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, които са разположени на територията на цялата страна, и там – на място, да подават заявленията си.

Работодателите, желаещи да се включат в проект „Солидарност” и да наемат лица от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа.

В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа лица след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата.

Последна актуализация: 15:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още